Potpisan sporazum o prekidu vatre u Ukrajini

05 sep 2014

U Minsku dogovoren prekid vatre nakon petomjesečnog sukoba u kojem je smrtno stradalo 2.600 ljudi

Ukrajina i proruski separatisti potpisali su sporazum o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini koji je počeo u 18 sati po lokalnom vremenu.

Izvještaji sa terena govore da se, za sada, uglavnom poštuje.

Sporazum je potpisan prema prijedlogu od sedam tačaka ruskog predsjednika Vladimira Putina. Predstavnici Kijeva očekuju povlačenje ruskih snaga sa teritorije Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je da je sporazum potpisan na pregovorima u Minsku.

Delegati su se sastali u glavnom gradu Bjelorusije kako bi dogovorili primirje nakon petomjesečnog sukoba u kojem je ubijeno 2.600 ljudi.

Napredak je uslijedio nakon sedmice u kojoj su proruski separatisti zabilježili velike pobjede, za koje NATO tvrdi da su ostvarene uz otvorenu podršku hiljada ruskih vojnika.

Sastanak Kontakt-grupe o rješenju ukrajinske krize počeo je u petak u glavnom gradu Bjelorusije.

Odluka o formiranju Kontakt-grupe donijeta je na sjednici Parlamentarne skupštine OSCE-a u junu u Bakuu, a u Minsku su ranije održani sastanci 31. jula i 1. septembra.

Obnovljeni sukobi u Mariupolju

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett javio je da tokom dana gotovo nikako nije bilo mirno u području oko istočnog Mariupolja.

“Cijele noći i tokom dana čuli smo pucnjavu, a onda, nekoliko sati prije nego što je prekid vatre trebao stupiti na snagu, čuli smo teške eksplozije, za koje vjerujemo da su uzrokovane projektilima Grad, samo nekoliko kilometara odavde. Vidjeli smo pješadijsku grupu kako se kreće u tom pravcu, tako da je možda ona bila meta.

Tu je bila i duga kolona artiljerije ukrajinske vojske, koja je upravo bila došla u ovo područje. Ali i te jedinice su veoma brzo otišle. U to vrijeme, činilo se da se nešto ozbiljno počinje dešavati. Ali od tada, osim nešto pucnjave iz oružja manjeg kalibra, ništa se nije čulo od kada je prekid vatre zvanično stupio na snagu“, javio je Fawcett.

Merkel za političko rješenje

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je na samitu Alijanse da „svijet mora odlučno reagirati ukoliko Rusija i dalje bude intervenirala u Ukrajini“ i odgovoriti kroz dublje, šire i strožije ekonomske sankcije, koje bi „definitivno pogodile rusku ekonomiju i dodatno izolirale Rusiju“, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako članice NATO-a žele političko rješenje ukrajinske krize i da su spremne s Rusijom razgovarati o tome.

Ona je, međutim, upozorila na to da bi nove sankcije mogle biti upotrijebljene da se pojača pritisak na Rusiju, prenio je Reuters.

„Mi smo, također, spremni dati težinu našim političkim zahtjevima zavođenjem daljih sankcija“, rekla je njemačka kancelarka na samitu NATO-a.

„Poruka je da mi želimo političko rješenje. Mi i posebno ukrajinski predsjednik spremni smo, naravno, razgovarati s Rusijom o tome“, dodala je Merkel.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!