Porodica Jakšić kojoj prete izbacivanjem iz stana ići će do Strazbura

27 Sep 2017

"Danas izlazim na ulicu da sutra ne živim na njoj"

Porodica Jakšić iz Novog Sada protestovala je danas ispred novosadskog suda zajedno sa desetak građana, zbog najave da će ih izvršitelji izbaciti iz stana koji su, kako su kazali, uredno platili investitoru, a zbog tog slučaja nameravaju da se obrate i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Porodica Jakšić je stan u izgradnji kupila 2001. godine od investitora Tihomira Samardžića iz Novog Sada, ali je prilikom useljenja dobila ključeve potpuno drugog i manjeg, zbog čega su investitora tužili (umesto 76 kvadrata, dobili su stan od 32 kvadrata).

Kako je objasnila Mirjana Jakšić na protestu, nakon tužbe za raskidanje kupoprodajnog ugovora doneta je presuda u korist porodice Jakšić, koja je 2009. godine postala pravosnažna.

Tom presudom investitor Tihomir Samardžić je bio obavezan da porodici isplati celokupan iznos cene stana od 33.000 evra sa kamatama, ali pošto on to nije učinio, porodica je 2013. godine pokrenula postupak izvršenja protiv njega.

“Od tada do danas izvršenje nije sprovedeno. Sem što su sudije odugovlačile postupak izvršenja, predsednica Osnovnog suda u Novom Sadu nas je u jednom momentu obavestila da je naš postupak obustavljen i arhiviran na naš predlog, što nije istina, jer mi takav predlog nikada nismo podneli”, rekla je Jakšić novinarima.

Ona je kazala da je porodica podnosila podneske Ministarstvu pravde, Vrhovnom kasacionom sudu, disciplinskom sudu na kojem su gonili sudije zbog opsturkcije i odugovlačenja, ali nikada nisu dobili odgovore.

“Nakon svega nam je sada 2017. godine stigao novi zaključak prema kojem zapravo mi treba da se iselimo iz stana”, rekla je Jakšić i dodala da je zaključak došao od već poznatog novosadskog izvršitelja Vujadina Masnikose, koji vodi mnoge slučajeve izvršenja.

Prema njenim rečima, slučaj se dodatno zakomplikovao pre svega nekoliko dana, kada je od kancelarije pomenutog izvršitelja porodica dobila obaveštenje da je “izvršenje prošireno” i da će biti popisane sve stvari koje se u njemu nalaze, kako bi investitor mogao njima da raspolaže i pokrije troškove tog postupka.

“To izvršenje je zakazano za 3. oktobar u 11 sati, što znači da ćemo mi izaći iz stana u odelu u kojem smo, bez ikakve pokretne ili nepokretne imovine i da će investitor Tihomir Samardžić iz ovoga izaći potpuno neoštećen”, rekla je ona.

Dodala je da je nakon obaveštenja o tome da će izvršenje konačno biti sprovedeno 3. oktobra, njen muž Ljubomir Jakšić na kojeg se stan vodi, dobio poziv iz policije, gde mu je rečeno da “ne pravi probleme i da preda stan”.

“Ostaćemo i bez krova nad glavom i bez para koje smo dali za taj stan. Ovim protestom ispred suda želimo građanima da poručimo da su u Novom Sadu određeni investitori mnogo ljudi prevarili i prodavali stanove po tri puta”, rekla je ona.

Dodala je da porodica sumnja na korupciju, te da su mnogi investitori napravili “debele veze u novosadskom sudu” i da određene sudije rade u njihovu korist, odnosno da “imaju kupljene ili poklonjene stanove u zgradama tih investitora”.

Na protestu ispred novosadskog suda okupilo se i desetak građana, a bili su istaknuti i transparenti “Sudstvo nas vara, kada ćemo doći do naših para” i “Danas izlazim na ulicu da sutra ne živim na njoj”.

Porodica Jakšić inače ima i dvoje dece.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!