Porast prihoda od turizma u Vojvodini

14 apr 2015

Novi Sad i Subotica prednjače, a goste privlače vojvođanski salaši, Palićko jezero, ali i aktivan odmor na Fruškoj gori

Vojvodina je u 2014. godini ostvarila devizni priliv od turizma veći od 200 miliona američkih dolara, što je za oko 30 odsto više u poređenju sa 2013. godinom, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za privredu.

Kao turistička destinacija, Vojvodina svake godine beleži porast dolazaka turista, kako domaćih tako i stranih, a najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je u 2014. godini u Vojvodini boravilo oko 370.000 turista, što je za sedam odsto više u odnosu na 2013. godinu, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je broj stranih gostiju porastao za 11 odsto, za oko četiri odsto broj domaćih turista koji su ostvarili ukupno više od 900.000 noćenja.

Najviše noćenja ostvarili su Novi Sad i Subotica, jer su u pitanju gradovi sa značajnim brojem različitih sajamskih i privrednih manifestacija, kao i festivala, piše u saopštenju.

Navodi se da su Vojvodinu su u 2014. godini najviše posećivali gosti iz zemalja regiona, i to najviše iz Hrvatske, zatim iz Slovenije i Bosne i Hergcegovine, kaoi iz Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije, Italije, Bugarske i Rumunije.

Analiza zainsteresovanosti turista koji dolaze u Vojvodinu pokazala je potrebu izrade turističkih mapa, pa je ove godine planirana izrada mapa Fruške gore, lovnih i ribolovnih kapaciteta, kupališta, cikloturizma i kampova, piše u saopštenju.

Dodaje se da, kada je reč o turističkoj ponudi u manjim mestima, goste najviše privlače vojvođanski salaši sa tradicionalnim gastronomskim ponudama, Palićko jezero, ali i aktivan odmor na Fruškoj gori, banjska lečilišta i velnes centri, kao i sve razvijeniji vinski turizam i kulinarstvo.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!