Popov: Zbrka zbog nejasnih namera vlasti

06 Aug 2009


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je za “Dnevnik” da su inicijative odbornika opština s…

Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je za “Dnevnik” da su inicijative odbornika opština s juga Srbije za formiranje etničkog regiona Preševska dolina, te poslanika sandžačkih stranka da opštine te oblasti budu deo jedinstvenog statističkog regiona, posledica velikog kašnjenja države u realizaciji procesa regionalizacije, te nepostojanja jasne strategije decentralizacije.
– Sama vladajuća garnitura, pre svega iz Demokratske stranke, dovodi do takve zbrke u javnosti. Naime, iz DS-a sve vreme zbunjuju javno mnjenje najavama procesa regionalizacije, ustavnim promenama, tretmanom statuta Vojvodine. O ovim temama slušali smo izjave i predsednika Borisa Tadića, ali i drugih čelnika njegove stranke, ali se po tom pitanju ništa ne čini, tako da se više i ne zna šta su njihove stvarne namere. A to je ostavilo prostor za različite kalkulacije, od onih koje iznosi naprednjačko-radikalsko-narodnjački blok, koji se stavlja u ulogu zaštitnika državnog jedinstva, do onih koji sad ispoljavaju ambicije za etničkim regionima – ocenio je Popov.
Kad je reč o aktuelnoj inicijativi opština s juga Srbije, po njegovim rečima, ona je delom i izvestan “eho događanja na Kosovu”. S druge strane, kako je napomenuo, zbog nejasne državne politike, različito se tumači i novousvojeni Zakon o regionalnom razvoju.
– Reč je o zakonu koji predviđa formiranje sedam statističkih regiona, ali ne i suštinsku regionalizaciju, jer to i nije matični zakon koji reguliše taj proces. I taj zakon će morati da zaživi, a veoma je važno da njegova primena počne što pre jer će to na neki način biti prvi korak ka stvarnoj decentralizaciji i regionalizaciji zemlje – ukazao je Popov.
On kaže da su državni organi, paralelno s primenom tog zakona, već morali da započnu izradu startegije decentralizacije, podsetivši na to da je već formiran i Nacionalni savet, ali da do sad nije ništa učinjeno na tom planu.
– Ukoliko bi se akteri vlasti ponašali ozbiljnije i odgovornije i u skladu s vlastitim obećanjima kad je reč o državnoj politici u pogledu decentralizacije, prestala bi i ta nagađanja u javnosti – istakao je Popov..
Dodao je da država ovako uvek kaska za događajima, ne donosi strategiju, “a onda se svi iznenade kad neko drugi inicira te događaje, pa idu da gase požare i obično čine neodgovarajuće poteze”.
– Ova vlada morala je jasno da kaže šta su joj namere, umesto što stvara zbrku u javnosti i u odnosu na vojvođanski statut i u odnosu na proces regionalizacije – istakao je naš sagovornik.
Komentarišući aktuelne polemike o iscrtavanju mape regiona, te najave mogućeg smanjenja broja predviđenih statističkih regiona zbog toga što neki od njih ne ispunjavaju uslov o minimalnom broju stanovnika koji zadovoljava standard NUTS 2 regiona po evropskoj kategorizaciji, Popov kaže da ne očekuje značajnija sporenja oko tog uslova.
– Jedino u slučaju da Eurostat ne prihvati to da istočni region, koji ima manje stanovnika od propisanog standarda, bude u nivou NUTS-a 2 moglo bi doći do eventualnog prekrajanja i pripajanja delovima drugih regiona. Mada, smatram da istočni region ipak predstavlja zasebnu celinu koja bi trebalo da bude jedinstvena – kaže Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!