Popov: Zaev treba da nam bude uzor, a mi pokazujemo zlovolju

"Ukoliko bi Srbija apsolvirala problem Kosova, otvorila bi se se ključna pitanja za građane, a vlasti nije baš spremna da pravi ustupke na tim poljima"

30. sep 2018

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov očekuje da većina građana Makedonije na današnjem referendumu podrži dogovor sa Grčkom koji bi, prema njegovoj oceni, trebalo da posluži kao uzor za rešavanje sporova u regionu. Umesto toga, država Srbija pokazuje zlovolju prema svom južnom susedu od dolaska Zorana Zaeva na vlast, ukazuje on.

Popov je za Novi dan TV N1 rekao da se nakon promene vlasti u Makedoniji očekivalo da se nastavi trend dobrosusedskih odnosa Beograda i Skoplja, ali da su srpske vlasti počele “čudno” da se ponašaju prema južnom susedu.

“Umesto da je podržala proces normalizacije odnosa, što bi trebalo da bude naš interes da imamo stabilnog suseda, država je pokazala zlovolju prema novoj vlasti (u Makedoniji)”, naveo je Popov i podsetio da iz Beograda nije bilo nikakve reakcije na dogovor premijera Makedonije i Grčke – Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa – iako su čestitke stizale od brojnih visokih svetskih zvaničnika.

Popov je ocenio i da je poprilično neuobičajeno to što je bivši šef BIA Rade Bulatović postavljen za ambasadora Srbije u Skoplju i smatra da sama ta činjenica izaziva podozrivost.

“Mislim da je ovo prvi slučaj posle raspada Jugoslavije da se neko počeo državnički ponašati, ovde je to Zaev. To bi trebalo da bude uzor Srbiji kako zamrznuti konflikt može da se reši i da se odblokira proces evropskih integracija. Mislim da je to jedan od razloga zlovolje, jer dosad je Vučić važio za lidera koji je faktor stabilnosti u regionu, a ulogu tu je, po svemu sudeći, preuzeo Zaev”, ocenio je Popov.

Ukoliko bi Srbija apsolvirala problem Kosova, dodao je Popov, otvorila bi se se ključna pitanja za građane, poput izgradnje i funkcionisanja institucija, građanskih prava i sloboda, a vlast, prema njegovoj oceni, i nije baš spremna da pravi ustupke na tim poljima.

Popov očekuje i da će tesna većina građana Makedonije danas izaći na referendum, ali da će ubedljiva većina onih koji izađu podržati dogovor sa Grčkom. Rezultat referenduma, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude putokaz poslanicima u Sobranju koji će glasati za promene ustava.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga