Popov: Za decentralizaciju potrebno menjati Ustav

10 Jun 2008

Direktor novsadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da decentralizacija Srbije nije moguć…

Aleksandar PopovDirektor novsadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da decentralizacija Srbije nije moguća bez promene postojećeg ustava.
Popov je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je do te ocene došao ekspertski tim Centra i podsetio da je sličnu ocenu iznela i Venecijanska komisija, koja je navela i niz drugih zamerki na Ustav Srbije.
“Čim se konstituišu nove vlasti, tražićemo da se pokrene postupak promene ustava u pravcu decentralizacije. Trudićemo se da novoj vladi budemo kamičak u cipeli koji će ih podsećati na nužnost procesa decentralizacije”, kazao je Popov.
Ocenio je da su izbori pokazali da se Vojvodina “referendumski, dvotrećinski” izjasnila za proevropsku opciju i dodao da takvo izjašnjavanje Vojvođana ne treba da se shvati samo kao glasanje za Evropu, već i kao za glasanje za decentralizaciju Srbije.
“Moraju se uvažavati stavovi Vojvođana kada je reč o decentralizaciji, o tome da oni žele da upravljaju svojim resursima i da ne može mimo njihove volje da se, na primer, odlučujuje o tako važnoj stvari kao što je koncesija na autoput Horgoš-Požega”, naveo je Popov.
Ekspertski tim Centra za regionalizam čine Marijana Pajvančić, Jovan Komšić, Miroslav Prokopijević, Snežana Đorđević i Nađa Skenderović Ćuk.
Ova nevladina organizacija po gradovima u Srbiji organizuje tribine i okrugle stolove, na kojima govori o nedostacima Ustava Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!