Popov: Ponašanje Srbije prema Makedoniji je suprotno zdravom razumu

"Nisu bez osnova ocene da Srbija u Makedoniji igra igru u korist Rusije"

26. sep 2018

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov izjavio je danas da se Srbija ponaša “kontra zdravom razumu”, kada je u pitanju predstojeći referendum u Makedoniji.

“To je sve naglavačke postavljeno, jer bi Srbiji kao susednoj zemlji trebalo da bude u interesu da imamo stabilne odnose u regionu, a sigurno je da je postizanje sporazuma između Grčke i Makedonije jedan značajan korak u tom pravcu. Setimo se da je samo pre godinu i po dana Makedonija bila na ivici građanskog rata. Ponašanje Srbije je kontra zdravom razumu, jer bi Srbija trebalo da se raduje normalizaciji odnosa u regionu”, rekao je Popov agenciji Beta.

Dodao je da je zvanična Srbija pokazala “prvu zlovolju” kada je socijaldemokrata Zoran Zaev došao na vlast, pošto je Srpska napredna stranka (SNS) imala veoma dobre odnose sa prethodnom vlašću, koju je predvodio desničarski VMRO.

“Očigledno je da ova garnitura u Makedoniji nije bliska i nije po ukusu SNS-a. Za razliku od mnogih drugih zemalja, Srbija nije čestitala postizanje dogovora između Ciprasa i Zaeva o imenu države. Potom, imali smo slučaj i nikada objašnjenog povlačenja celokupnog osoblja srpske ambasade iz Skoplja”, naveo je Popov.

Ocenio je da je očigledno da je dogovor Grčke i Makedonije “bacio u zasenak” pregovore Beograda i Prištine.

“Ukoliko bi referendum u Makedoniji uspeo i ukoliko bi se pitanje Makedonije skinulo sa dnevnog reda i ona zakoračila na siguran evropski put i na put članstva u NATO-u, onda bi to bio primer državničkog ponašanja jedne i druge strane, čime bi po strani i na margini ostala priča o dogovoru Vučića i Tačija. Dosad je Vučić važio za šampiona mira na ovim prostorima u nekim međunarodnim centrima i organizacijama a sada bi ta titula pripala Zaevu”, kazao je Popov.

Dodao je da je to bacilo u zasenak i Vučićevu ideju o zameni teritorija između Srbije i Kosova, što je ideja koja je ujedno naišla na velike otpore u brojnim evropskim prestonicama.

Popov je rekao da ni imenovanje bivšeg šefa srpske tajne službe Radeta Bulatovića za ambasadora u Makedoniji ne predstavlja poruku u dobrom pravcu.

Naša politika ne ide u pravcu građena dobrosusedskih odnosa, sem verbalno, prilikom susreta Zorana Zaeva i čelnika Srbije. Setimo se da je predstavnik srpske ambasade bio prisutan u Sobranju u vreme velike tuče i napada na Zaeva. Stiče se utisak da Srbija deluje obaveštajno u Makedoniji a ne u svrhe izgradnje dobrih diplomatskih odnosa. A mi imamo dobrih diplomata, ali smo umesto njih poslali nekoga ko unapred izaziva podozrenja”, ocenio je Popov.

Prema njegovim rečima, nisu bez osnova ni analize u kojima se ocenjuje da Srbija u Makedoniji igra igru u korist Rusije, kojoj nije u interesu da Makedonija postane članica NATO-a.

Popov je rekao da je još jedna dimenzija problema u podnosu Srbije prema Makedoniji i veoma snažan otpor Srpske pravoslavne crkve (SPC) prema autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

“SPC se tome energično protivi i to se očigledno preliva i na međudržavne odnose, što je nedopustivo”, rekao je Aleksandar Popov.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga