Ponovo smak sveta!

21 okt 2011

Propovednik iz Kalifornije, koji je pokrenuo globalnu paniku kada je izjavio da će svet nestati 21. maja, sada tvrdi da će se smak sveta desiti 21. oktobra

Propovednik iz Kalifornije, koji je pokrenuo globalnu paniku kada je izjavio da će svet nestati 21. maja, sada tvrdi da će se smak sveta desiti 21. oktobra.

Međutim, propovednik Harold Kemping ovaj put izbegava pažnju medija za slučaj da se i ovaj put njegove tvrdnje ne obistine i kako bi izbegao ismevanje medija širom sveta koje je usledilo nakon što je čovečanstvo doživelo da se probudi 22. maja.

„Žao mi je što ću morati da vas razočaram, ali imamo instrukcije da se ne obraćamo medijima“, izjavila je ćerka Harolda Kampinga, Suzan Espinoza.

Kamping, koje je pretrpeo manji moždani udar tri nedelje nakon prve neuspele prognoze o smaku sveta i dalje propoveda svoje verovanje putem Internet sajta njegove radio stanice.

Hrišćanska radio mreža u Americi mesecima je na svojim talasima emitovala poruku da će svet svoj kraj doživeti 21. maja i da su do ovog sumornog proročanstva došli zahvaljujući podacima pronađenim u Bibliji.

Predsednik mreže, Harold Kamping, decenijama je proučavao Bibliju i tvrdi da sve brojke na koje je naišao potvrđuju Hristov drugi dolazak 21. maja – međutim, ovo se nije obistinilo.

Kamping je u svojoj apokaliptičnoj tvrdnji navodio dva pasusa na osnovu kojih je došao do ovog zaključka.

On je citirao delove Biblije po kojima će se kraj sveta dogoditi 7.000 godina nakon datuma Velike poplave, dok se u knjizi Oktrovenja navodi da se Velika poplava desila sedamnaestog dana drugog meseca. Gledajući jevrejski kalendar, zvaničan kalendar te ere, 21. maj je korespondirajući datum.

Čelnici ove radio mreže predvideli su da će veliki zemljotresi pogoditi celu planetu 21. maja u 18 časova i da će trajati punih šest meseci.

Iako se ovo nije desilo, Harold Kamping, otkrio je novi način da pažnju sveta ponovo skrene na sebe nakon propalog predviđanja: smak sveta se desio, samo ga ljudi nisu primetili.

Kako prenosi magazin Time, vlasnik Hrišćanske radio mreže objasnio je slušaocima da se smak sveta desio, ali uništenje nije bilo fizičkog, već, duhovnog karaktera, i dodao da nas materijalni smak sveta tek očekuje.

Kamping je tokom emisije priznao da je napravio grešku u tumačenju biblije pošto se fokusirao na materijalno umesto na duhovno, što je razlog pogrešnih predviđanja.

„21. maja Bog je sa sobom doneo duhovni Armagedon, ali mi nismo primetili razliku, ali smak sveta je došao i on će se nastaviti sve do 21. oktobra 2011. Svet će do tog datuma sigurno biti uništen“, izjavio je Kamping.

(B92)

Podelite ovu stranicu!