Najmanje devet uhapšenih, troje navijača povređeno

24 jan 2012

"Bilo je užasno. Odjednom su se stvorili kraj auta. Bili su maskirani s kapuljačama na glavama i medicinskim maskama preko usta i nosa. Odjednom su počeli bacati kamenje"

Uhapšeno devet napadača na hrvatske navijače

Policija je uhapsila devet napadača na navijače Hrvatske u Novom Sadu i u okolini, rečeno je danas agenciji Beta u novosadskoj policiji.

Precizniji podaci o broju napadnutih vozila i državljana Hrvatske biće saopšteni tokom dana, kazali su u policiji.

Napad se desio sinoć oko 20.30 u prigradskom mestu Veternik i prema svedočenjima državljana Hrvatske, bio je “vrlo dobro organizovan”.

Svedoci su ispričali da je jedno vozilo naglo zakočilo ispred kolone od šest- sedam automobila sa hrvatskim tablicama, a potom je usledio napad oko pedesetak mladića, koji su, pored kamenja, cigli, i delova betonskih blokova, koristili navodno čak i sekire.

Mediji su javili i da je oko 21.30 na jednoj benzinskoj pumpi u Rumi zapaljen i kombi hrvatskih navijača. U tom napadu nije bilo povređenih.

Prema pisanju hrvatskih i srpskih medija, najgore je prošao jedan hrvatski navijač, koji je uboden nožem i prebačen u novosadski Urgentni centar. Još dvoje navijača potražili su medicinsku pomoć, jer su pogođeni kamenom u glavu.

U trenutku napada, hrvatski navijači su se u organizovanoj koloni vraćali kući, posle pobede njihove reprezentacije nad Francuskom u novosadskom Spensu.

Razbijeno je najmanje 15 automobila iz Osijeka, Zagreba, Županje.

„Bilo je užasno. Odjednom su se stvorili kraj auta. Bili su maskirani s kapuljačama na glavama i medicinskim maskama preko usta i nosa. Odjednom su počeli bacati kamenje. Jedan kamen me pogodio u vrat. Ubrzali smo do prve benzinske pumpe i stali”, ispričala je za zagrebački „Jutarnji list” Renata Bičanić iz Županje.

Vlasnik pumpe Miloš Jakšić je svim državljanima Hrvatske koji su se zaustavili ponudio pomoć i počastio ih pićem, prenosi list.

Mediji navode da je i u samom Novom Sadu bilo incidenata, jer su nasilnici skidali registarske tablice sa automobila iz Hrvatske i sprejom ispisivali srpski simbol četiri S.

Hrvatska se sinoć plasirala u polufinale Evropskog prvenstva i u petak i nedelju će odigrati dva susreta u Beogradskoj areni. Na dva susreta na Spensu, hrvatsku reprezentaciju bodrilo je oko 4.000 navijača, a večeras ta reprezentacija igra meč sa Mađarskom.

Pojedini mediji su pisali i da su neki navijači Hrvatske prethodnih dana vređali volontere na Spensu, da su uzvikivali uvredljive parole u samoj dvorani, kao i da su pre dva dana navodno napali i maskotu prvenstva ispod koje je bio 15-ogodišnji dečak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!