Poništena provostepena presuda Branimiru Glavašu

28 Jul 2016

Presuda je ukinuta zbog, kako se navodi, bitnih povreda krivičnog postupka, i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vrijeme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, objavio je danas taj sud.

U obrazloženju presude, objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda, navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u cjelosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Presuda je ukinuta zbog, kako se navodi, bitnih povreda krivičnog postupka, i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vrijeme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Do novog postupka došlo je pošto je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Protiv njega je ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima poznatijim kao “Garaža” i “Selotejp”.

Vrhovni sud je o toj presudi odlučivao na trodnevnoj sjednici početkom juna.

Do prošlogodišnje odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, gdje je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!