Pomoć za izbegla i raseljena lica

25 Apr 2012

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu prikupljeno 261 miliona evra. Novac je namenjen rešavanju problema oko tri miliona izbeglih i raseljenih lica u regionu

Od potrebnih 501, juče je na donatorskoj konferenciji prikupljeno 261 milion evra za rešavanje problema tri miliona izbeglica i raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

“Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija su potvrdile svoju predanost za iznalaženje trajnih rešenja za izbegla i raseljena lica iz sukoba 1991-1995 u regiji. Tom prilikom, međunarodna donatorska zajednica obećala je 261 miliona eura podrške Regionalnom stambenom programu na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji o trajnim rešenjima za izbeglice i raseljena lica”, kaže se u saopštenju Evropske komisije nakon održane donatorske konferencije u Sarajevu.

Zajednički Regionalni stambeni program ima za cilj da osigura dobrovoljni povratak i reintegraciju, ili lokalnu integraciju izbeglica i raseljenih osoba. On će pružiti trajna i održiva stambena rešenja za 74.000 pojedinaca.

“Regionalna saradnja je ključni element procesa stabilizacije i pridruživanja EU zemalja iz regiona, a povratak izbeglica je jedan od stubova te saradnje. Novi posticaj za regionalnu saradnju jasan je korak napred u procesu integracije četiri zemlje u EU”, kažu u Evropskoj komisiji.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je “predanost zemalja učesnica da reše ovaj problem” i rekao da je to “jasan znak da ova regija želi ostaviti prošlost iza sebe, ne zaboraviti je, i krenuti dalje prema budućnosti kao dobre komišije”.

“Pozivam međunarodne donatore na podršku regionu u ovom važnom poduhvatu”, rekao je File.

Ukupna EU donacija, oko 230 miliona evra, tj. polovina potrebnog iznosa za rešavanje ovog problema procenjenog na 501 milion evra, biće realizovana u vreme trajanja programa, odnosno u sledećih pet godina. Ostaje još da se planirana donacija potvrdi tokom odluke o ukupnom budžetu EU za razdoblje 2014-2020. godine. Međunarodni donatori su se obavezali da će pomoći ovaj program u iznosu od 31 milion evra.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!