Polupani izlozi na Kući ljudskih prava u Beogradu

22 Jan 2016

Kuća ljudskih prava očekuje hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u toku noći između 21. i 22. januara. Policija je izvršila uviđaj, saopšteno je iz Kuće ljudskih prava koja poručuje da očekuje hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili.

Kuća ljudskih prava podseća javnost u Srbiji da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

“Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija. Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila”, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Ocenjuje se i da se nasilje u Srbiji razvija nesmetano usled odsustva efikasne reakcije državnih organa, i podseća se da još nisu otkriveni naručioci napada na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović.

“Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici”, dodaje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava poziva vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku.

LSV osudila napad

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton osudio je danas napad na prostorije Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu i zatražio od nadležnih da što hitnije pronađu i sankcionišu počinioce.

Marton je ocenio da je noćašnji napad i razbijanje prozora na prostorijama Kuće ljudskih prava jasan pokazatelj kakvu državu i društvo žele počinioci.

Ujedno, dodao je, to je i pokazatelj kuda vodi nedovoljno oštro sankcionisanje nasilja i mržnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!