Poljska: Prvi čovek Slupska traži više ženskih ulica

05 Mar 2015

Gradonačelnik Slupska na severu Poljske Robert Bjedronj zahteva da njegov grad kao prvi u Poljskoj uvede rodnu ravnopravnost za ulice i da se za svaku sa imenom u muškom rodu pojavi jedna sa ženskim imenom

Gradonačelnik Slupska na severu Poljske Robert Bjedronj zahteva da njegov grad kao prvi u Poljskoj uvede rodnu ravnopravnost za ulice i da se za svaku sa imenom u muškom rodu pojavi jedna sa ženskim imenom.

“Muških ulica ima 209 a ženskih svega 16. Je li tu nešto nije u redu? Nije”, kazao je poljskoj televiziji TVP.info gradonačelnik a na dnevnom redu zasedanja odbornika nalazi se i njegov zahtev da se uvede paritet i grad smanji rodnu diskriminaciju žena u imenima ulica.

Otkako je prošle godine na čelo Slupska došao taj najpoznatiji poljski gej aktivista, svojevremeno prvi otvoreno homoseksualno orijentisani poslanik poljskog parlamenta, grad u Pomeraniji sa oko 100.000 stanovnika postao je i omiljeno mesto za venčanja, pošto Bjedronj koristi zakonsko pravo da umesto matičara jedne subote u mesecu on venčava parove.

Prvi par Bjedron je venčao početkom januara a još tada su svi termini bili popunjeni do maja i interesovanje mladih heteroseksualnih Poljaka iz raznih krajeva Poljske da ih venča baš Bjedronj ne jenjava.

“Nažalost, to nisu istopolna venčanja. U skladu su sa poljskim zakonima i heteroseksualna. Ali, nema veze, radujem se svakom zahtevu. Još malo i Slupsk će postati svadbena prestonica Poljske, nešto kao Las Vegas”, kazao je Bjedronj.

U mnogo većim gradovima interesovanje da gradonačelnik zameni matičara nije veliko kao sada u Slupsku i recimo u mnogo većem Gdanjsku prošle godine bila su svega četiri takva venčanja a rezervacija termina za ovu godinu još nema.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!