„Pirati“ na poljski način

08 okt 2011

Pred sutrašnje izbore u Poljskoj procenjuje se da antiklerikalni "Pokret Polikot" ima velike izglede za prodor. Da li će, posle uspeha Piratske partije u Nemačkoj, ovo označiti novi trend u evropskoj politici

U nedelju se u Poljskoj održavaju parlamenti izbori na kojima novi antiklerikalni «Pokret Polikot» ima velike izglede da dobije više mesta. U anketama 7% građana daje mu podršku.

Pokret je osnovao Januš Polikot, koji je do pre godinu dana bio poslanik desno liberalne vladajuće partije.

On tvrdi da nije protiv crkve, već protiv klerikalizma i za sekularizam. Smeta mu što nijedna svečanost u zemlji ne može da se desi bez biskupa. Zalaže se za ukidanje obavezne veronauke, pravo na abortus i eutanaziju. Crkve ne treba da primaju državnu pomoć, već i same da plaćaju porez na velike prihode i posede.

Zalaže se za «prava homoseksualaca», na jednoj ranijoj konferenciji za štampu nastupio je sa majicom na kojoj je pisalo «Jesem gejem» (ja sam gej), iako nije.

U izbornoj kampanji Polikot se uzdržao od demonstracija pred sedištem Biskupske konferencije, koje je ranije organizovao.

Biskupi se o Polikotu do sada javno nisu oglašavali, crkvena štampa ga naziva «provokatorom», ako njegov pokret udje u parlament to će izazvati «rat pogleda na svet», takodje «eroziju civilizacije».

Na veliko iznenadjenje poljske javnosti, pokret je podržao nobelovac Leh Valensa. Njemu se posebno dopada zalaganje za suzbijanje birokratije. Što se «anticrkvenog» stava Polikota tiče, Valensu to ne zabrinjava, on će ga već «preobratiti», samo neka uđu u parlament.

Polikot je rođen 1964, studirao je filosofiju. Nekada je radio u akademiji nauka, potom je postao privrednik i proizvodjač poznatog šampanjca. U parlament prvi put ulazi 2005. godine.

(VIA)

Podelite ovu stranicu!