Poljoprivrednici odustali od blokada, biće protestna vožnja

13 mar 2015

Vladi Srbije rok od sedam dana da ispuni zahteve

Poljoprivrednici su zbog obećanja Vlade Srbije da će u narednih sedam dana preduzeti mere za rešavanje problema u otkupu mesa i mleka, odustali od najavljene blokade, ali će danas organizovati protestnu vožnju.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić rekao je da će protestna vožnja biti organizovana u 11 sati na području Srema, Mačve i Banata, i trajaće sat-dva.

Nakon toga će, rekao je Đurić, poljoprivrednici sačekati nedelju dana da vide da li će vlada preduzeti mere kako je sinoć dogovoreno na sastanku predstavnika vlade nezadovoljnih stočara.

Vlada Srbije najavila je da će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza svinjskog mesa i mleka i pronaći mehanizam za njihov otkup uz pomoć robnih rezervi.

Kako je jutros saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima prethodnih nekoliko dana vođeni su intenzivni razgovori predstavnika Vlade Srbije i renomiranih poljoprivrednih udruženja u vezi sa lošom situacijom u procesu otkupa svinja i mleka.

Na osnovu obavljenih razgovora, dogovoreno je da Vlada Srbije u roku od sedam dana preduzme sve neophodne korake i donese adekvatne mere u cilju rešavanja ovog problema, navodi se u saopštenju.

Unija poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice, kao i više udruženja proizvođača iz Mačve, Pocerine, Banata i Bačke najavili su prethodno da će danas od 11 sati blokirati saobraćajnice u Srbiji zbog lošeg položaja poljoprivrednika.

Poljoprivrednici traže od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi hitan otkup viška tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram sa PDV-om, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine.

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!