Poljaci u protestu za nezavisne sudove obukli spomenike u majice sa porukom “Ustav”

03 Aug 2018

Policija to nije okarakterisala kao građansku neposlušnost, već kao skrnavljenje spomenika

U pobuni protiv reforme pravosudja i protestu za nezavisne sudove a ne pod kontrolom vladajuće stranke Pravo i Pravda Poljaci su noćas širom zemlje obukli najpoznatije spomenike u majice sa porukom “Ustav”.

Aktivisti gradjanskog pokreta Komitet za odbranu demokratije (KOD) obukli su u majice čuvenog krakovskog Zmaja na zamku Vavel, varšavsku Sirenu, vroclavske patuljke, ukupno 27 spomenika, u znak solidarnosti prema prvom Poljaku koji je majicu sa tom kratkom porukom predsedniku Andžeju Dudi i vladajućim konzervativcima Jaroslava Kačinjskog da ne gaze Ustav obukao pre nekoliko dana spomeniku njegovog brata blizanca, pokojnog predsednika Leha Kačinjskog u Šćećinu na severu Poljske.

Policija to nije okarakterisala kao gradjansku neposlušnost, već kao skrnavljenje spomenika pokojnog predsednika za šta vinovniku preti čak i kazna zatvora.

“Želimo na ovaj način da se uverimo da prema aparatu vlasti i sile stranke Pravo i Pravda reč ‘Ustav’ skrnavi i Varšavsku sirenu i Vavelskog zmaja, šćećinskog mornara, vroclavske patuljke, Kopernika, ili Frederika Šopena”, saopštio je danas KOD.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!