Policija tukla decu u Novom Sadu

17 okt 2011

Četvorica maloletnika dobila su batine od nepoznatog čoveka a zatim i od interventne jedinice MUP-a, tvrde roditelji te dece

Roditelji četvorice maloletnika iz Novog Sada kažu da su njihova deca u blizini Osnovne škole „Kosta Trifković“ bez razloga dobili batine, najpre od nepoznatog čoveka, a zatim i od pripadnika interventne jedinice novosadske policije.

Roditelji pre svega zahtevaju da se utvrdi zbog čega je intervenisalo petnaestak policajaca sa tri „marice“ i nasrnulo na dečake uzrasta 14 i 15 godina.

Trojica dečaka B. Ž., D. B. i M. J. su zadobili modrice od udaraca po telu, dok je S. R. zbog potresa mozga i rasekotine jagodice na licu, zadržan na lečenju u Dečjoj bolnici. Peti dečak iz grupe, M. M., uspeo je da pobegne, i skloni se u obližnju radnju. U Policijskoj upravi u Novom Sadu ističu da ispituju sve okolnosti pod kojima je usledila intervencija u Ulici Kraljevića Marka.

Grupa od dvadesetak dečaka, među kojima je bilo i učenika osnovaca, priča očevidac subotnjeg događaja M. M. koji je prošao bez batina, sedela je na klupi, kada je oko 18 časova iz pravca Kisačke ulice prema Ulici Berislava Berića protrčao mladić, stariji od njih, a pratio ga je „fiat stilo“, a u vozilu su pored vozača bili žena i dete. Misleći da nailazi navijačka grupa i da će ih tući, jer je ranije bilo problema zbog grafita, dečaci su se razbežali. U istom pravcu su otrčali B. Ž., D. B., M. J. i S. R., dok se M. M. sklonio u jednu prodavnicu.

„U pasažu ih je čovek sustigao, verovatno misleći da su iz iste grupe i počeo da udara rukama, a ubrzo je stigla „marica“, a dvojica iz interventne jedinice su počela da ih udaraju. Nekoliko minuta kasnije, došle su još dve, tri „marice“. Tukli su ih pendrecima, pesnicama i bacali na zemlju. Sve je trajalo više od pola sata“, kaže M. M.

Maloletni M. M. je u jednom trenutku, kako tvrdi, prišao policajcima i pokušao da im objasni da njegovi drugovi nisu ništa krivi, ali da ovi nisu hteli da ga slušaju, govoreći mu da se skloni odatle „jer tu nema nikakva posla“?!

„Moj sin je posle prvog udarca pao na zemlju i onesvestio se. Ni on ni njegovi drugovi nisu problematična deca i nikada nisu bili u sukobu sa zakonom. Zar je došlo vreme da više ne smeju da dolaze tu, gde se inače stalno druže?“, kaže Jasminko Ristović, otac povređenog S. R.

„Postoji i svedok nemilog događaja, koji je došao posle telefonskog poziva prijatelja jednog od dečaka“, kaže Ristović.

Prepričavajući ono što mu je sin, koji je rođen sa problemima sa kičmom, ispričao, Saša Živanović kaže da je dok je trajalo batinanje njihove dece, došao još jedan policijski automobil, a policajac kada im je prišao kratko je prokomentarisao: „U pogrešno vreme na pogrešnom mestu ste bili“! Posle toga su otišli, ali nikog od četvorice dečaka nisu priveli.

„U prvi mah nisam znao da su ih tukli policajci. Zvao sam 92 da dođu na uviđaj, ali su odbili, tek na insistiranje zaposlenih u Dečjoj bolnici došao je jedan inspektor i uzeo izjave od dece. Zabrinuti smo jer je vozač automobila od dece uzeo njihove i podatke o roditeljima“, kaže Ristović, koga je komšija obavestio da mu je sin odvezen u bolnicu..

Ogorčeni i revoltirani ponašanjem policajaca, roditelji će insistirati da se utvrdi zašto su četvorica dečaka dobili batine, a angažovali su i advokate koji će u njihovo ime podneti krivičnu prijavu protiv, zasada N. N. vozača automobila i pripadnika intervene jedinice.

Osim batinanja, policajci su, kako dalje tvrde roditelji, dečake terali da sakupljaju kamenje po trotoaru i stavljaju u džepove. Govorili su im da stoje na prstima kao da beru jabuke, i oni su bez pogovora radili ono što im je naređeno.

(B92/Večernje novosti)

Podelite ovu stranicu!