Pokret slobodnih građana i Mađarski pokret potpisali sporazum o saradnji

29 mar 2018

"Zajednički otpor prema režimu koji i za Srbiju i za Suboticu predstavlja zlo"

Lideri Pokreta slobodnih građana (PSG) i Mađarskog pokreta (MP) Saša Janković i Livija Jo Horti potpisali su danas u Subotici sporazum kojim su formalizovali saradnju dve organizacije.

Janković je ocenio da ove dve političke organizacije imaju suštinsku sličnost kad je reč o otporu prema režimu za koji je kazao da „i za Srbiju i za Suboticu predstavlja zlo“, te da je MP u Subotici pokazao doslednost u tom pogledu.

„Ne može drugačije da se opiše ovo što se dešava. A to je loše i na ekonomskom, i na političkom i na društvenom planu. Na žalost, režim koji vlada podstiče konflikte među ljudima. Deli naše društvo na ‘za’ i ‘protiv’ i u korenu te podele je jedna vrsta agresije“, rekao je Janković.

On je podsetio na „slučaj Laban“, kao i na to da je MP tražio odgovornost gradonačelnika Subotice i zbog neprijavljene imovine.

„Nije ova vlast takva kakva jeste iz nekih apstraktnih razloga, nego veoma lukrativnih. Na kraju se to svelo na neprijavljenu imovinu velike vrednosti u drugoj državi, i mi moramo da stanemo na put tom“, poručio je lider PSG.

On je naglasio da dve organizacije ne ujedinjuje samo to protiv čega su nego i zajedničke vrednosti – demokratija, društvo socijalne pravde, vera u zemlju razvijene tehnologije i visokostručne radne snage, vera u prosvećenu i institucionalnu zemlju u kojoj niko pojedinačno neće biti „gospodar rata i mira“ i u kojoj će različitosti biti shvaćene kao prednost.

„Što je jača i zaštićenija svaka manjina, pa i mađarska, to je jača Srbije. I obrnuto – što je jača Srbija, bolje i snažnije treba da se osećaju pripadnici nacionalnih manjina“, poručio je Janković.

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta Jene Maglai ocenio je da su zajedničke vrednosti spojile ove dve organizacije, a ne lični ili materijalni interesi.

„Smatramo da naša zajednica i naša država idu u veoma lošem pravcu. Zato moramo da zajednički radimo da promenimo tu situaciju. Smatram da ćemo i jedni i drugi jačati. Kako bude Pokret slobodnih građana u političkom smislu jači i imao veću podršku naših sugrađana, tako će i Mađarski pokret. I obrnuto“, ocenio je on.

Podsetio je i da je Mađarski pokret pružao podršku Jankoviću od samog početka njegove političke karijere i kandidature za predsednika, te nastanka Pokreta slobodnih građana.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!