Pokret centra ponudio model za vraćanje umanjenih penzija za period 2014 – 2018

"Model postoji, samo je pitanje volje vlasti da uzeto vrati vlasnicima”

22. sep 2018

Pokret centra zatražio je danas od vlasti u Srbiji da penzionerima vrate dugovanja za umanjene penzije u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine, jer će u suprotnom to uzimanje od penzionera biti trajno i neustavno.

Pokret centra je u saopštenju za javnost ponudio i model za vraćanje umanjenih penzija, i to tako da se svi mesečni iznosi svih umanjenja svih penzija svih penzionera okamate sa godišnjom kamatom od tri odsto od dana umanjenja.

“Da se svi tako okamaćeni saberu i da se to proglasi javnim dugom; da se onda taj tako izračunat javni dug konvertuje u dinarske obveznice sa rokom dospeća od pet godina i isplatama u deset polugodišnjih rata, s tim da i obveznice u sebi sadrže unapred obračunatu kamatu od tri odsto godišnje; da svaki penzioner dobije, u Centralni registar hartija od vrednosti, na svoje ime upisanu obveznicu sa vrednošću svog ličnog potraživanja od države”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je predloženi model građanima poznat i razumljiv, jer je tako vraćana stara devizna štednja.

“Model je i ekonomski pravičan koliko je to moguće, jer uračunava kamatu za sve vreme tokom kojeg je svaki penzionerski dinar proveo u rukama države. Fiskalno je rasterećen, jer predviđa vraćanje na pet godina, sa godišnjim ratama koje su podnošljive za budžet i stoga je moguć, te je samo pitanje volje vlasti da uzeto vrati vlasnicima”, piše u saopštenju.

Pokret centra je naveo da, na žalost, nema uslova ni da se celokupan dug odjednom vrati.

“Koliko god bili kritični prema budžetu i rasipanju para, ovo je veće od svega toga. Oko 90 milijardi, osim ako Fond PIO ne dostavi podatke za tačan obračun. Ali, mora da se vrati, da dobije karakter pozajmice, a ne otimačine. Pozajmice, nevoljno date državi. A pozajmica se vraća na rate čak i onim ‘groznim bankama’, pa zato – obveznice”, piše u saopštenju.

Pokret centra je podsetio da se vlast hvali rezultatima fiskalne konsolidacije: budžet je na kraju 2017. imao suficit, Fiskalni savet konstatuje da su penzije na 11 odsto BDP-a, a i Zakon o privremenom umanjenju penzija se upravo ukida, pa nema više kriznog osnova za dalja umanjenja.

Naveli su da je recept da se zbog krize penzije privremeno umanje sprovela i Litvanija, članica EU.

“Ali, tamo je sve vraćeno, i to 20 odsto 2014. i po 40 odsto 2015. i 2016. godine. Oni su država članica EU, pa moraju. Srbija je kandidat. Mora i ona”, ističe se u saopštenju.

Objašnjava se da penzioneri sa obveznicama mogu postupati kao i sa svakom drugom imovinom: mogu je tretirati kao imovinu sklonjenu u štednju i čekati dospeće, mogu je prodati uz diskont, ili obveznicu, kao i svaku drugu imovinu, tretirati kao predmet nasleđivanja.

Pokret centra je optužio vlast u Srbiji da je juče i prekjuče u parlamentu jasno rekla da se isplate umanjenih penzija smatraju konačnim i ocenio da to znači da vlast nema nameru da umanjenja penzija ikada vrate zakonitim vlasnicima.

Podsetili su da je Ustavni sud pre tri godine zaključio da penzije jesu imovina, a da je umanjenje ustavno ukoliko je privremeno i u vreme krize.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga