Pokret centra organizuje otvorene rasprave Mame su zakon, traže izmene zakona

09 sep 2018

"Pojedine majke su dobile rešenja za porodiljsko odsustvo, a iznosi na njima su sramno niski, nedovoljni i za dnevno preživljavanje, a kamoli mesečno”

Pokret centra organizovaće u četiri grada otvorene rasprave pod nazivom “Mame su zakon” s ciljem da iz tih rasprava proistekne predlog za izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom, koji je, kako se ocenjuje, doveo majke u situaciju da se bore za golu egzistenciju.

“Naš je jedini cilj da se u najkraćem roku usvoje izmene koje će sprečiti da se žene u jednom od ekonomski najzahtevnijih perioda u životu ne bore za golu egzistenciju”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su pojedine majke već dobile rešenja za porodiljsko odsustvo, a iznosi na njima su “sramno niski, nedovoljni i za dnevno preživljavanje, a kamoli mesečno”.

“Imali smo uvid u neka do sada dostavljena rešenja o isplatama tokom porodiljskog odsustva, među kojima su i ona po kojima će pojedine žene primati samo oko dve hiljade dinara bruto za ceo mesec”, piše u saopštenju.

Precizira se da će na otvorene rasprave biti pozvani i predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, nezavisnih institucija, članice Ženske parlamentarne mreže, nevladine organizacije, udruženja i grupe građana, trudnice, porodilje i sve zainteresovane građanke i građani.

Otvorene rasprave biće održane u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!