Pokret centra: Država diskriminiše trudnice i porodilje, sledi protestna šetnja

"U okviru većih firmi otvoriti dnevne boravke ili vrtiće za decu zaposlenih"

18. sep 2018

Efekti primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom izuzetno su loši po veliki broj trudnica i porodilja u Srbiji i potrebno je preduzeti afirmativne mere, kako bi se štetne posledice otklonile, zaključeno je na tribini koju je organizovao Pokret centra u Novom Sadu.

Predsednica sekcije za razvoj biznis liderstva Unije poslodavaca Vojvodine i aktivistkinja za ženska ljudska prava Marija Srdić ocenila je da je zakon pisan u tonu borbe protiv „porodiljske mafije“ i dodala da je procena Ministarstva za rad paušalna kada kažu da su trudnice i porodilje oštetile budžet za 10,6 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, oni su se verovatno osvrnuli na to koliko se žena nakon završenog porodiljskog odsustva ne vrati na posao, pri tome ne znajući da veoma često žene dobijaju otkaze jer njihovo mesto biva popunjeno nekom drugom osobom i da su najmanje u pitanju malverzacije, već da je u pitanju diskriminacija.

Poslanica u Skupštini Vojvodine Katica Bengin ocenila je da su poljoprivredne osiguranice u nezavidnom položaju i da će biti velikih problema da ova grupa žena u praksi ostvari pravo na sve nadoknade.

“U najmanju ruku je potrebno izjednačiti prava majki koje su poljoprivredne osiguranice sa pravima svih drugih majki, ako ne i dodatno naći modus po kojem bi se ovoj grupi žena pomoglo”, kazala je Katica Bengin.

Na sinoćnoj tribini je ocenjeno da je potrebno raditi na uvođenju afirmativnih mera koje se mogu preduzeti kako bi se majke, ali i očevi lakše i bezbrižnije vratili na posao, a najkonkretnija bi bila podrška države da se u okviru većih firmi otvore dnevni boravci ili vrtići za decu zaposlenih.

Pokret centra će danas sličnu raspravu organizovati u Beogradu, a u četvrtak i petak otvorene rasprave održaće se u Kragujevcu i Nišu.

Cilj je da se kroz otvorene rasprave unapredi Predlog izmena i dopuna navedenog zakona, koji će republička poslanica Tatjana Macura i zainteresovane trudnice i porodilje predati u sledeći utorak.

Kako je najavljeno, u popodnevnim časovima istog dana održaće se protestna šetnja od Knez Mihailove do Vlade Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Slagalica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga