Pokrajinski sekretar: Građani Vojvodine nisu građani drugog reda

08 jan 2016

Vojvođanskim lokalnim samoupravama najmanje iz republičkog budžeta

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski pitao je danas Vladu Srbije zbog čega građane Vojvodine tretira kao građane drugog reda i zbog čega su građani Vojvodine manje vredni u odnosu na građane drugih delova Srbije.

Bugarski je objasnio da je, nakon što je Pokrajinska vlada odbijena u zahtevu da Vlada Srbije uplati u budžet Vojvodine nedostajućih 4,4 milijarde dinara kako bi mogla da finansira nadležnosti i kako građani ne bi bili uskraćeni za ono što im po Ustavu Srbije pripada, Vlada Srbije dan pred Novu godinu uplatila preko milijardu dinara na račune 49 lokalnih samouprava.

„Od 1,081 milijarde dinara, samo 133 miliona dinara je tom prilikom opredeljeno za opštine na teritoriji Vojvodine, što je očigledan primer namernog kažnjavanja građana Vojvodine i dokaz maćehinskog odnosa Vlade Srbije i resornog ministra prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini“, naveo je pokrajinski sekretar u pisanoj izjavi.

On je dodao da su tom prilikom Vlada Srbije i Ministarstvo finansija iskoristili isti pravni osnov za koji su pokrajinskoj administraciji rekli da je neosnovan, uz opravdanje da prema odredbama Zakona o budžetskom sistemu ne postoji mogućnost da Republika Srbija nadomesti budžetu Vojvodine pad prihoda od poreza na dobit.

Bugarski je poručio da su zbog toga izostale investicije u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, privrede, kulture i zdravstva na teritoriji Vojvodine.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada ocenu ustavnosti tog zakona tražila još pre tri godine, ali da odgovor do danas nije dobijen.

Pokrajinski sekretar je kazao i da Pokrajinska vlada, kao institucija koja će uvek štititi interese građana, upozorava sve institucije da građani Vojvodine ne smeju da se diskriminišu. U saopštenju se upozorava i na netransparentne uslove prilikom odlučivanja kome i koliko će se opredeliti sredstava iz tekuće budžetske rezerve.

„Kako to da za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu važe jedna, a za, na primer, gradonačelnika Kragujevca, druga pravila?“, naveo je Bugarski.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!