Pokrajinski ombudsman: Radnici uplašeni i za minimalac

30 apr 2015

Zaposleni se često ne obaziru ni na fizičke i materijalne uslove pod kojima rade

Velika ponuda jeftine radne snage na tržištu rada omogućuje poslodavcima da, ignorišući zakonske obaveze, krše prava zaposlenih, a sa druge strane, inspekcije ignorišu prijave građana i izbegavaju da sprovode kontrole, zaključak je Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana.

U saopštenju te institucije povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, ističe se da se skoro deset odsto pritužbi građana Pokrajinskon ombudsmanu prošle godine odnosilo na kršenje, odnosno nemogućnost ostvarivanja prava po osnovu radnog odnosa.

Kako se navodi, prava po osnovu radnog odnosa se najviše krše među trudnicama i porodiljama.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana su istakli da veliki broj građana pristaje na nepovoljne uslove zapošljavanja i rada, zbog ekonomske krize i velike ponude radne snage.

Pritužbe građana, dodaje se, najčešće se odnose na to da poslodavci prilikom zapošljavanja postavljaju uslove koji nisu u skladu sa propisima, a na koje građani pristaju kako bi obezbedili makar egzistencijalni minimum.

„Stupanje u radni odnos često se odvija bez prethodnog uvida u ugovor o radu. Neretko se dešava da tek po stupanju u radni odnos zaposleni shvate da su im dodeljeni poslovi i zadaci o kojima prilikom inicijalnih dogovora sa poslodavcem nije bilo reči. Pojedini poslodavci neblagovremeno, delimično ili uopšte ne isplaćuju zaradu zaposlenima, a česti su slučajevi neobračunavanja i neuplaćivanja doprinosa“, upozorava se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da su zaposleni često onemogućeni da ostvare  i druga zakonom garantovana prava, kao što je pravo na dnevni odmor, godišnji odmor ili odsustvo sa rada zbog bolesti. „Prekovremeni i rad u neradne dane kod velikog broja privatnih poslodavaca ne isplaćuje se u uvećanom iznosu u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, zaplašeni izgledima da im neće biti isplaćen ni minimum ostvarene zarade, zaposleni se često ne obaziru ni na fizičke i materijalne uslove pod kojima rade, što se kasnije sve više odražava na njihov učinak, motivaciju za rad, pa i zdravstveno stanje.

U saopštenju se navodi i da se građani retko odlučuju na to da svoja prava zaštite i da loše poslodavce prijave nadležnima.

U kancelariji Pokrajinskog ombudsmana su ocenili i da takvo stanje pogoduje isključivo bahatim poslodavcima. „Ukoliko se nešto u radu inspekcija ubrzo ne promeni, biće sve manje savesnih poslodavaca, koji poštuju prava zaposlenih, dok će broj onih koji rade protivno propisima, jednako kao i učestalost i stepen kršenja prava zaposlenih, nastaviti da se povećava“, upozorili su u toj instituciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!