Pokrajinski ombudsman protiv tehničkog uputstva Ratela

13 avg 2008

Vojvođanski ombudsman ocenio je danas da tehničko uputstvo za kontrolu Internet komunikacija otvara mogućnost z…

Petar Teofilović, vojvođanski ombudsmanVojvođanski ombudsman ocenio je danas da tehničko uputstvo za kontrolu Internet komunikacija otvara mogućnost za zloupotrebu i proizvoljno nadziranje Internet saobraćaja.
U saopštenju kancelarije Pokrajinskog ombudsmana navodi se da uputstvo ne sadrži ograničenja u pogledu sadržine koju državni organi mogu tražiti tokom nadziranja komunikacije ni u pogledu vrste krivičnih dela za koju se na taj način mogu prikupljati dokazi.
Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) donela je uputstvo o načinu kontrole Internet komunikacija, koji predviđa da se državnoj službi šalju podaci o korisnicima i omogući joj se nadziranje komunikacije.
U saopštenju ombudsmana navodi se da takvo uputstvo otvara mogućnost za „zloupotrebu i proizvoljno nadziranje“ Internet saobraćaja pošto Srbiji nedostaju propisi o zaštiti podataka o ličnosti, pa samim tim nema mehanizama za sprečavanje zlupotrebe podataka o ličnosti.
„Dokazi koji se prikupljaju ne poštujući ustavne garancije o poverljivosti podataka, ne mogu se upotrebiti kao dokazi u krivičnom postupku“, navodi se u saopštenju.
Do sada su i Zaštitnik građana Srbije i Poverenik za informacije od javnog značaja ocenili da bi pravilnik mogao da dovede do zloupotreba.
Ratel je nakon sastanka čelnika Ratela sa Zaštitnikom građana i Poverenikom za informacije od javnog značaja odlučio da na narednoj sednici Upravnog odbora razmotri mogućnost privremenog odlaganja primene uputstva o kontroli Interneta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!