Pokrajinska vlada u Adaševcima odala poštu žrtvama sa Sremskog fronta

18 apr 2015

Veliki broj Vojvođana je dao život na Sremskom frontu, što u zaveštanje ostavlja trajnu inspiraciju i sećanje

Predstavnici Pokrajinske valde odali su danas počast palim žrtvama na Sremskom frontu prilikom proboja 1944. godine, kada je tokom 172 dana borbe poginulo oko 15.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i njenih saveznika.

U okviru Spomen-kompleksa ,,Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, ispred Pokrajinske vlade venac su položili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

,,Sedamdeset je godina od epopeje Sremskog fronta i na današnji dan je ovaj istorijski događaj dostojno i sa zaslugom obeležen. Pokrajinska vlada je posvećena sećanjima na pale borce i junake Drugog svetskog rata, na sve koji su dali svoje živote u borbi za ideale i omogućili nam miran život. Veliki broj Vojvođana je dao život na Sremskom frontu, što u zaveštanje ostavlja trajnu inspiraciju i sećanje“, naveo je Miroslav Vasin.

Naglasivši važnost obeležavanja značajnih događaja iz istorije Srbije i pokrajine, Slaviša Grujić je istakao da je ,,Sremski front bio jedna od najslavnijih bitaka tokom Drugog svetskog rata, tokom koje je veliki broj naših građana širom Srbije i pokrajine položilo svoje živote. U ovom trenutku je veoma važno ne prepustiti zaboravu sećanje na te svetle žrtve, da ne zaboravimo na one koji su branili ideale ove zemlje“.

Tokom borbi na Sremskom frontu poginulo je oko 13.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske, oko 1.100 boraca Crvene armije, potom borci Bugarske narodne armije i brigade „Italija“.

Spomen-kompleks ,,Sremski front“ u Adaševcima kod Šida, predstavlja istorijsko monumentalno zdanje u čast žrtvama Narodnooslobodilačke vojske i njenih saveznika prilikom proboja Sremskog fronta, podignuto osamdesetih godina prošloga veka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!