Pokrajinska vlada predlaže prostorne planove za kulturu Bača i zaštitu Tise

25 mar 2015

Sa ciljem unapređivanja kulturnih dobara i unapređenja stanja životne sredine

Pokrajinska vlada utvrdila je na današnjoj sednici predloge skupštinskih odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Kulturnog predela Bač i Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise.

Kako se objašnjava u saopštenju Pokrajinske vlade, Prostorni plan područja posebne namene Kulturnog predela Bač je strateški dokument u oblasti zaštite, uređenja i unapređivanja kulturnih dobara, koji je utvrđen Prostornim planom Republike Srbije i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine.

Njime su obuhvaćene teritorije opština Bač, Odžaci i Bačka Palanka, gde je prepoznato prožimanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrednosti s prirodnim vrednostima.

Kako je u dokumentu navedeno, pozitivni trendovi u politici zaštite spomenika kulture i njihovog integrisanja u život lokalne zajednice i tokove lokalne privrede, idu u prilog adekvatnijem tretmanu kulturnog nasleđa u narednom periodu uz održivo korišćenje kulturnog nasleđa za razvoj kulturnih, turističkih i drugih privrednih aktivnosti, što je ovim planom prezentovano.

Donošenje prostornog plana neophodan je uslov za upotpunjavanje međunarodno propisane dokumentacije za proceduru upisa na Listu svetske kulturne baštine Uneska, a još jedan od razloga za izradu i donošenje plana bila je i realizacija projekata rekonstrukcije, uređenja i prezentacije Bačke tvrđave i njenog urbanog okruženja, kao i Franjevačkog samostana.

U saopštenju se dodaje da je cilj Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise očuvanje i unapređenje stanja životne sredine u 12 lokalnih samuprava koje „naležu“ na reku Tisu, i njihov usklađen i održiv razvoj, te da se poboljša funkcija ekološkog i privrednog koridora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!