Pokrajinska vlada: Gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Vojvodine

30 apr 2015

O Elektrovojvodini i na sednici Skupštine Vojvodine

Pokrajinska vlada održala je danas sednicu na kojoj je razmatrana odluka o gašenju četiri privredna društva za proizvodnju električne energije na teritoriji Srbije, među kojima je i Elektrovojvodina i njihovom pripajanju Elektrodistribuciji Beograd.

U saopštenju Pokrajinske vlade navodi se da je na sednici usvojen zaključak kojim se ocenjuje da je gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Vojvodine i njene građane.

Kako se ističe, Pokrajinska vlada insistira na realizaciji zaključaka Skupštine Vojvodine od 14. decembra 2012. godine, kojima se, između ostalog, traži da „Elektrovojvodina“ zadrži status privrednog društva.

Poslanici su tada jednoglasno tražili od republičke Vlade da predstavnike pokrajinskog parlamenta i Vlade, kao i Sindikalne organizacije Elektrovojvodine, uključi u rad stručnih timova za reorganizaciju Elektroprivrede Srbije i razdvajanje elektrodistributivne delatnosti.

Među zahtevima, koji su upućeni republici, traženo je i da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom, i ocenjuje da je potrebno formirati više operatera. Vojvođanski poslanici su predložili Vladi Srbije tada da privredno društvo Elektrovojvodina bude jedan od operatera za distribuciju električne energije i upravljanje distributivnim sistemom.

Vojvođanska Skupština je tražila i da privredno društvo Elektrovojvodina, kao kompanija od strateškog značaja za Vojvodinu, zadrži status privrednog društva u cilju obezbeđivanja kvalitetne i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata sa teritorije
Vojvodine čijim sredstvima je izgrađena infrastruktura.

Na današnjoj sednici Pokrajinske vlade je dogovoreno i da je, zbog važnosti ovog pitanja, dogovoreno da Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine sačini detaljnu informaciju koja se odnosi na restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, koja će biti razmatrana na sednici Skupštine Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!