Pokrajina kreditira navodnjavanje

09 apr 2015

71 kredit u okviru prolećne kreditne linije

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede odobrio je vojvođanskim poljoprivrednicima 71 kredit u okviru prolećne kreditne linije za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, ukupne vrednosti 93 miliona dinara

Krediti su odobreni sa godišnjom kamatnom stopom od jedan odsto, a ukoliko služe nabavi opreme u vrednosti do pet hiljada evra imaju grejs period od devet meseci i rok otplate 24 meseca, saopštio je Fond.

Poljoprivrednici koji nabavljaju opremu u vrednosti od pet do 15 hiljada evra imaće rok otplate kredita 30 meseci, a grejs period 12 meseci.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Jožef Sabo rekao je na dodeli ugovora o kreditiranju da su do sada realizovana 22 kreditna ciklusa za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje, te da je odobreno preko 1.200 kredita poljoprivrednicima.

Sabo je najavio da će uskoro biti potpisani ugovori i sa korisnicima koji su dobili kredite za nabavku staklenika i plastenika, protivgradnih mreža i za nabavku kvalitetne teladi za tov.

Predstavnici Pokrajine su podsetili poljoprivrednike da im je na raspolaganju i konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kojim se dodeljuju sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara.

Za taj konkurs opredeljeno je ukupno 270 miliona dinara, a poljoprivrednici koju dobiju pozajmice dužni su da ulože 30 do 50 odsto od vrednosti investicije.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!