Pokrajina finansira radove u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

29 jan 2016

Stvaranje uslova i ambijenta u kojima niko ne sme da se plaši bolesti

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković poručio je danas da Pokrajinska vlada ne odstupa ni za korak od onoga što je naumila, a to je da stvori uslove i ambijent u kojima niko ne sme da se plaši bolesti.

Malenković je prilikom obilaska radova na adaptaciji prizemlja i prvog sprata Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu kazao da gradeći novu intenzivnu jedinicu i moderan dijagnostički centar Pokrajinska vlada stremi stvaranju kvalitetnih uslova za zdravstvenu zaštitu svih građana Vojvodine.

On je podsetio da je je u ranijim godinama preko 500 miliona dinara uloženo u izgradnju poliklinike i nabavku potrebne medicinske opreme. Nebojša Malenković je dodao da je u toku 2015. godine, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, dodeljeno oko 700 miliona dinara za različite projekte čija realizacija doprinosi boljoj i kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti građana.

„Uskoro ćemo raspisati najnovije konkurse za finansiranje projekata iz oblasti zdravstva, a sredstva će biti namenjena ustanovama primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, kako bi i manje opremljeni domovi zdravlja imali priliku da obnove preko potrebnu medicinsku opremu. To svakako nisu dovoljna sredstva da odgovore na potrebe svih, jer je sredstava manje nego što to Ustav Srbije garantuje građanima Vojvodine kako bi imali jednaka prava na zdravstvenu zaštitu“, istakao je Malenković.

Pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo Danijela Stanković Baričak je istakla da ova investicija omogućuje pravovremenu, brzu i efikasnu zdravstvenu uslugu za svu decu u Vojvodini.

„Međutim, iako u Vojvodini postoje opremljene i moderne bolnice, danas je veliki problem u kadrovima, jer naše zdravstvene institucije nemaju dovoljno kadra, a starosna struktura pedijatara je preko 50 godina, iz razloga što je ministarstvo zdravlja zabranilo zapošljavanja“, kazala je Baričak-Stanković, koja je apelovala na ministarstvo da po hitnom postuku rešava probleme u Vojvodini.

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Slobodan Grebeldinger je objasnio da će realizacijom investicije biti adaptirano prizemlje i prvi sprat u delu Instituta, što će omogućiti kvalitetnije uslove za rad i zdravstvenu zaštitu.

„Ovim projektom predviđeno je izmeštanje laboratorije na nivo prizemlja i povećanje kapaciteta laboratorije, kao i proširenje hirurške intenzivne jedinice i njeno povezivanje sa operacionim blokom. Tako će se postići brža i efikasnija dijagnostika, ali i proširiti kapaciteti odeljenja intenzivne terapije“, istakao je Grebeldinger.

Prema njegovim rečima, radovi se odvijaju predviđenom dinamikom i trebalo bi da budu završeni u roku od 60 dana.

Preko javnog konkursa u oblasti zdravstvene zaštite u toku 2015. godine, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine dodelila je Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine 61,4 miliona dinara za realizaciju projekta rekonstrukcije hirurške intenzivne jedinice i dijagnostičkog centra u delu Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Kako je objašnjeno, do sada je ugovoreno 52,6 miliona dinara za izvođenje radova na adaptaciji prizemlja i prvog sprava te zdravstvene institucije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!