Podrška Društvenom centru u kasarni u Novom Sadu

11 jan 2012

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative iz Beograda podržale su današnjom posetom u programu osnivanje Društvenog centra

Podrška Društvenom centru u kasarni u Novom Sadu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative iz Beograda podržale su današnjom posetom i učešćem u programu osnivanje Društvenog centra u bivšoj kasarni “Arčibald Rajs” u Novom Sadu.

Oko 100 aktivista došlo je iz Beograda, Zrenjanina, Kruševca i Niša i ovom posetom su, kako su kazali, još jednom iskazali solidarnost i ukazali da je Društveni centar potreban kao mesto susreta i komunikacije građana.

Gosti su Društvenom centru Novom Sadu obezbedili i materijalnu, iskustvenu i programsku podršku.

Tokom današnje posete u kasarni “Arčibald Rajs” održana je i tribina o daljim planovima Društvenog centra, kao i tribina “Polje kulturne produkcije u Srbiji i mesto nezavisne kulturne scene u njemu”.

Program je nastavljen projekcijama filmova i manifestacijom “Pesničenje”, odnosno čitanjem poezije u javnim prostorima, koje je kao alternativni festival nastalo 2008. godine inicijativom umetničke grupe „Škart“ iz Beograda, sa ciljem da podrži pojedince i neafirmisane pesnike.

Aktivisti više od 40 nevladinih organizacija i pojedinci okupljeni oko inicijative za Društveni centar u kasarni “Arčibald Rajs” u Novom Sadu borave i rade već tri nedelje.

Oni su 22. decembra “zauzeli” manji deo kasarne u Futoškoj ulici iako za to nisu imali dozvolu vojske.

Oni su naveli da je ta kasarna stajala pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, a ne da bude prodata u komercijalne svrhe.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca koji je nastao kao reakcija na problem nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!