Počinje festival uličnih svirača u Novom Sadu

03 Sep 2014

Festival uličnih svirača trajaće od 4. do 6. septembra

Ovogodišnji Festival uličnih svirača biće otvoren sutra, 4. septembra na centralnom trgu u Novom Sadu, nastupom svetski poznatog Harlem gospel hora iz Njujorka, najavili su organizatori.

Festival se u ovom gradu održava 14. put, a ove godine će učestvovati više od 200 solista, sastava i trupa iz Amerike, Irske, Italije, Izraela, Meksika, Moldavije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nastup hora najavljen je za 20.30 časova, a publika može da očekuje izvedbu savremene gospel muzike, sa elementima bluza i džeza.

Harlem gospel hor je osnovan u januaru 1986, na dan rođenja Martina Lutera Kinga, jednog od najvećih boraca za prava Afroamerikanaca, a danas broji više od 60 članova starosti od 17 do 70 godina.

Ovaj globalno čuven hor snimao je i nastupao sa muzičarima kao što su Pol Makartni, Elton Džon, Bono Voks ili Dajana Ros, a njihov repertoar čine moderne izvedbe klasičnih gospel pesama, kakve se i danas pevaju u crkvama Harlema i Amerike.

Osim hora, tokom trajanja festivala na ulicama Novog Sada nastupiće mnogi umetnici i muzičari koji neguju ulično sviranje i nastupanje na trgovima kao stil života, među kojima i meksikanac Raul Somariba Hernandes i čovek orkestar Claudio Montuori – Birdman.

U okviru Irske večri na Festivalu uličnih svirača u petak, 5. septembra nastupiće i mladi kantautor Reja Skalija iz Dablina, kao i bendovi Ajriš stju (Irish Stew) i Belfast fud (Food).

Na festivalu će nastupiti i bendovi i umetnici izabrani putem konkursa, kao što su Barka dilo, Akustikc Šarks, Huds i La banda (Hoods), Moskva iz Rijeke i Sopot iz Banjaluke.

Najavljen je i specijalni program „Open up“ posvećen savremenoj umetnosti i kulturi Roma u Srbiji i Evropi, u okviru kojeg će biti održana i konferencija „Otvoreno o romskoj kulturi“, a nastupiće i mnoštvo romskih bendova.

Festival uličnih svirača trajaće od 4. do 6. septembra, a organizuje ga Umetnička asocijacija “Inboks” uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i ambasade Amerike u Beogradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!