Pobednici prvog PAFF-a

08 sep 2014

Pančevo film festival je završen 7. septembra dodelom nagrada u Kulturnom centru Pančeva, a ponudio je intenzivan program sastavljen od dve takmičarske selekcije i revijalnih filmova

Najboljim dugometražnim filmom prvog Pančevo film festivala proglašen je filipinski “Norte, kraj istorije” Lava Dijaza, a posebno priznanje dodeljeno je Damiru Čučiću i Mišelu Škoriću iz Hrvatske za film “Mič – dnevnik jednog šizofreničara”.

PAFF je završen 7. septembra dodelom nagrada u Kulturnom centru Pančeva, a ponudio je intenzivan program sastavljen od dve takmičarske selekcije i revijalnih filmova, čiji su selektori mladi reditelji Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić.

Tročlani žiri programa dugometražnih filmova “Svetionici”, koji su činili reditelj Bobo Jelčić, glumica Vladica Milosavljević i istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević, odlučio je o nagradama većinom glasova.

Za pobednički filipinski film žiri je istakao da razotkriva na koji način nerazrešene i katastrofične tenzije u savremenim društvenim odnosima i procesima utiču na pojedinca, njegov osećaj morala, pravde i odgovornosti. Reditelj Lav Diaz suočava pitanja koja je Dostojevski otvorio u romanu “Zločin i kazna” sa aktuelnim ili drugačijim ideološkim konceptima. Specifičnim i originalnim filmskim jezikom (dugim kadrovima, autentičnom i skoro dokumentarnom glumom, sugestivnom naracijom) ostvaruje potresnu epsku priču koja denuncira savremenu civilizaciju.

Tandem Čučić-Škorić u filmu “Mič – dnevnik jednog šizofreničara” gradi emotivno zahtevnu priču o boravku glavnog junaka u psihijatrijskoj ustanovi, fragmentarno punktirajući ključna mesta začaranog kruga njegove egzistencije. To su, kako je istakao žiri, uspeli ulazeći sa druge strane filmske rampe, tj. spajajući funkcije snimatelja, reditelja i aktera u jedno.

U okviru kratkometražne takmičarske selekcije “Rani radovi”, najboljim filmom proglašen je brazilski “Kad te pogleda svojim sitnim očima” rediteljke Alis Furtado, dok je za režiju nagrađen Đorđo Bosisio za “Kalašnjikov u mislima“, a ta dva filma odnela su i glumačke nagrade – najboljim glumcem proglašen je Paolo Roberto di Seljo, koji igra u filmu “Kalašnjikov u mislima”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Karolin Dusej za ulogu u film “Kada te pogleda svojim sitnim očima”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “This is the way” Đakoma Abrucezea, gosta prvog PAFF-a.

Za najbolji scenario nagrađen je Tudor Bujkan za “Svadbeni duet” Gorana Mihailova, za montažu Marko Rico za Abrucezeov film “This is the way”, a kameru Jana Plećaš za film “Terarij” Hane Jušić.

Žiri selekcije “Rani radovi” činili su mladi srpski reditelj Nikola Ležaić i 16 srednjoškolaca.

PAFF je zatvoren projekcijom nagrađivanog kratkog animiranog filma “Rabbitland” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka jr, debitantskog igranog filma “Varvari” Ivana Ikića, koji je počeo ovih dana da se prikazuje i u domaćim bioskopima, te dokumentarcem “Fudbalski trener Zoran i njegovi afrički tigrovi” britanskog reditelja Sema Bensteda o srpskom treneru Zoranu Đorđeviću koji je u Južnom Sudanu pokušao da napravi fudbalsku reprezentaciju, uprkos ogromnim problemima u toj zemlji.

Uz filmski program, PAFF je ponudio od 3. septembra publici i koncerte, tribine, predavanja, izložbe i radionice, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

(SEEcult / Foto: Ana Danilović)

Podelite ovu stranicu!