PMF skreće pažnju na darovitog siromašnog studenta

06 dec 2011

Mirko Kaldaraš živi od 6.000 dinara državne stipendije mesečno, koja vrlo često ne stigne na vreme. Do sada je položio osam ispita i u indeks zabeležio šest desetki i dve devetke

Student druge godine hemije na novosadskom Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Mirko Kaldaraš koji živi od socijalne pomoći, učestvovaće na proleće na velikom međunarodnom takmičenju u Bugarskoj, saopštio je danas taj fakultet.

Mirko Kaldaraš je budžetski student, koji živi od 6.000 dinara državne stipendije mesečno, koja vrlo često ne stigne na vreme, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mu pomoć pruža i Kancelarija za inkluziju Roma, koja pokriva troškove studentskog doma i hrane u menzi.

Kaldaraš je do sada položio osam ispita i u indeks zabeležio šest desetki i dve devetke.

On je rođen i živeo je u Vršcu, u kući bez struje i vode do svoje 18. godine. Vlada Vojvodine je njegovoj porodici 2009. godine poklonila novi dom, te je Mirku i njegovoj majci postalo lakše, iako su im jedina porodična primanja 8.000 dinara socijalne pomoći, piše u saopštenju.

Ovaj student je kao srednjoškolac leta provodio u Istarživačkoj stanici u Petnici kod Valjeva.

„Mirko je redak primer momka koji hoće, želi, traži znanje, voli nauku. Malo ih je koji nisu obeshrabreni i bezvoljni. Nije mu lako, no on je motiv i vera za ostale klince da se može puno toga, ako volja postoji”, saopštio je PMF.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!