Plenković od EP zatražio zaštitu Hrvata u Srbiji

17 Sep 2014

Plenković je u govoru podsjetio na nedavnu donaciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je predao udžbenike na ćirilici osnovnoškolcima Bunjevcima u Subotici

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković zatražio je na prvom jesenjem zasjedanju EP-a u Strasbourgu u utorak zaštitu prava Hrvata u Srbiji, kojih prema popisu iz 2011. ima više od 57.000.

Plenković je u govoru podsjetio na nedavnu donaciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je predao udžbenike na ćirilici osnovnoškolcima Bunjevcima u Subotici.

Rekao je kako je riječ o potezu koji predstavlja kontinuitet politike razvodnjavanja hrvatskog korpusa, odnosno hrvatske manjine na teritoriju Srbije kakvu srbijanska vlast provodi početka devedesetih i naglasio da je takva politika neprihvatljiva.

Plenković je apelovao da Evropska komisija u procesu pregovora o pristupanju Srbije u EU, a osobito u okviru poglavlja 23. i 24., inzistira na poštivanju Sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije iz 2004. te da to bude jedan od sastavnih elemenata za daljnji put Srbije prema Europskoj uniji.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!