Pismo čitaoca: U čije ime policija tera mlade iz Katoličke porte?

01 sep 2014

Da li je policija zapravo crkvena redarska služba?

U subotu, oko ponoći, u Katoličkoj porti policijska patrola je legitimisala sve mlade ljude koji su tu sedeli, i to ne bi bio problem, da nisu „preporučivali“ da se sklonimo odatle. Osnovni argument im je bio to što konzumiranje alkohola pored „hrama“ predstavlja bogohuljenje, te da bi najbolje bilo da se pomerimo u Danavski park. Na moje pitanje da li je zabranjeno piti u Porti, odgovorili su potvrdno, ne navodeći nikakav zakon ili propis koji smo prekršili. Pritom, svi su mirno sedeli u malim grupicama, razgovarali, dakle nije bilo nikakvog nereda na osnovu kog bi nas udaljili odatle. Nakon legitimisanja i kratkog razgovora, mladi bi odlazili iz Porte.

Taj njihov čin doživljavam kao samovolju i ograničavanje prava na kretanje. Zbog čega je park prikladnije mesto za druženje i ispijanje alkohola od dela gradskog trga? Na osnovu čega policijska patrola, koja pripada jednoj sekularnoj instituciji, zauzima poziciju crkvene redarske službe, štiteći je od neprimerenog prisustva mladih razvratnika oko njenih svetih zidina? U svemu ovome crkva kao takva nije toliko problematična (mada, jedno od pitanja može biti i to ko je od policije tražio da na taj način interveniše), koliko je samo delovanje policije neprimereno, jer ona nije nekakv moralni nadzornik ko će vaspitavati i prosvetljavati punoletne građane u ovom društvu.

Obratio sam vam se sa željom da ovakva praksa policije, koja nije retka (setimo se kordona policije koji pretrčava gradom i žandarma koji legitimišu u „Gerili“), ne prođe nezapaženo, te da ovo bude mali način izražavanja neslaganja sa ovom praksom.

Lep pozdrav,

Dragan Djunda,
student Odseka za psihologiju u Novom Sadu

 

Podelite ovu stranicu!