PIC o Srebrenici: Nije vrijeme za provokacije

07 jula 2017

Vijeće za implementaciju mira apelira na dostojanstveno ponašanje i poziva da se oda počast žrtvama i razmisli o cijeni sukoba među ljudima

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) apelirao je na sve ljude da se ponašaju dostojanstveno tokom komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici.

„Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima“, navodi se u izjavi.

Ambasadori su izrazili puno uvjerenje da će organi na svim nivoima, državnom, entitetskom i lokalnom, kao i organizaciona tijela, organizacije civilnog društva i svi pojedinci koji su uključeni u organizaciju komemoracija, doprinijeti uspostavi dostojanstvenog i sigurnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovirajući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

Tolerancija i miran suživot

„Ambasadori su svjesni patnji koje su prouzrokovali genocid i drugi zločini, te su potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu“, navodi se u saopćenju.

„Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokraciji i jednakopravnosti“, ističe se u izjavi visokog predstavnika i ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije, saopćeno je iz OHR-a.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!