Petrušić: Potrebno ukloniti predrasude prema LGBT osobama

27 Jun 2012

Potrebno je učiniti mnogo na uklanjaju predrasuda prema LGBT osobama i promociji tolerancije i ravnopravnosti, jer je ta grupacija i dalje izložena diskriminaciji, napadima i govoru mržnje

Srpska poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je danas da je potrebno učiniti mnogo na uklanjaju predrasuda prema LGBT osobama i promociji tolerancije i ravnopravnosti, jer je ta grupacija i dalje izložena diskriminaciji, napadima i govoru mržnje.

“Ovogodišnje obeležavanje Dana ponosa LGBT osoba, povod je da se svi zapitamo zašto je ova populacija u Srbiji i dalje izložena svakodnevnoj diskriminaciji i zbog čega su oni jedina grupacija kojoj se negira jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na slobodno okupljanje”, navela je Petrušićeva u saopštenju povodom Međunarodnog dana ponosa koji se širom sveta obeležava 27. juna.

Prema njenoj oceni, to pokazuje i prošlonedeljna zabrana akcije “Zajedno za jednakost LGBT osoba”, koja je trebalo da se održi u Kragujevcu.

Petrušićeva je dodala da će najavljena ovogodišnja višednevna Povorka ponosa biti prilika da se pokaže da li je Srbija kao društvo spremna da stvarno, a ne deklarativno, poštuje ljudska prava i obezbedi da svako slobodno izrazi svoju seksualnu orijentaciju, bez straha da će zbog toga biti diskriminisan u javnom životu.

“Svi nadležni svojim delovanjem treba da doprinesu širenju svesti o poštovanju prava manjina, jer je prava na različitost civilizacijsko dostignuće i pokazatelj stepena demokratičnosti društva”, navela je Nevena Petrušić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!