Petrović: Sledi i kozmetička korekcija statuta

15 sep 2009

Pokrajinski sekretar za nauku i predsednik poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” Dragoslav Petrović izja…

dragoslav-petrovic.jpgPokrajinski sekretar za nauku i predsednik poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” Dragoslav Petrović izjavio je našem listu da do juče u Banovinu nije stigao nikakav zvaničan poziv iz Vlade Srbije za konsultacije o Nacrtu zakona o nadležnostima APV, ali on očekuje da će se to uskoro dogoditi, te da je sve pitanje dana. Naime, ministarka pravde Snežana Malović, koja je i na čelu Vladine radne grupe zadužene za izradu ovog propisa, prethodno je za “Dnevnik” kazala da bi ove nedelje trebalo da se održi sastanak s predstavnicima Vojvodine kako bi se usaglasio zakonski tekst. Ona je navela da je potrebno da se s predstavnicima pokrajinskih organa utvrde još neki detalji.
I Petrović je uveren u to da će tema ovih konsultacija biti “samo neki detalji”, pošto su još pre nekoliko meseci iz Banovine u Vladu Srbije već dostavljene određene sugestije na zakonski tekst.
– Preostalo je da se obave konsultacije o nekoliko preostalih detalja, pošto smo još proletos iz Izvršnog veća Vladi Srbije uputili naše predloge na nacrt zakona koji su nam tad dostavili. Dakle, ostalo je samo da se usaglasimo oko još nekih nijansi, da bi se videlo koji tekst će ići na usvajanje u Vladi i da li imamo ozbiljnijih primedbi. A, ako je to tekst o kojem smo do sad razgovarali, onda neće biti nikakvih problema, što lično i očekujem – naveo je Petrović.
On kaže da će nakon usvajanja predloga zakona na Vladi Pokrajinsko izvršno veće napraviti analizu tog teksta, da bi se ustanovilo koje su pravno-tehničke korekcije neophodne kad je reč o predloženom statutu kako bi se on usaglasio s tim zakonom. Nakon toga, kako je dodao, Veće će predložiti da se po hitnom postupku Skupština Vojvodine izjasni o tim korekcijama statuta.
– Kad to obavimo, Skupština Srbije moći će da se izjasni i o zakonu i o statutu i više neće moći da bude nikakvih izgovora da se terminologija iz predloženog statuta i zakona o nadležnostima razlikuju. A republički poslanici moći će da se o oba akta, koji će biti i terminiološki usaglašeni, izjašnjavaju u paketu – istakao je Petrović.
Potvrdio je da će najverovatnije biti korigovana odredba statuta koja se odnosi na međunardnu, odnosno međuregionalnu saradnju Pokrajine, ali nije isključio ni mogućnost da se koriguje i odredba statuta po kojoj Skupština APV može donositi odluke “koje će imati značaj zakona na teritoriji AP Vojvodine u pitanjima koja su neposredno, na osnovu Ustava, nadležnost AP Vojvodine ili koja su zakonom određena kao pitanja od pokrajinskog značaja”.
– Tačno je da se to pitanje pominje u kontekstu korekcije statuta, ali sve je to na neki način kozmetika i to nema veze sa suštinom predloženog statuta – kazao je Petrović.
Na pitanje da li će zakon o nadležnostima uopšte moći da se primenjuje ukoliko se kao konačna verzija tog akta utvrdi nacrt koji je Vlada pripremila još proletos a u kojem je izbačen odeljak o finansiranju novih poslova Pokrajine (koji je, inače, bio sadržan u radnoj verziji tog akta koju je sačinila zajednička radna grupa Izvršnog veća i Vlade Srbije još krajem prošle godine), on je rekao da je primena zakona o nadležnostima ipak moguća “pošto predlog statuta APV reguliše pitanje finansiranja”.
– Kad Skupština Srbije potvrdi statut, njegove odredbe će biti osnova i za utvrđivanje zakona o budžetu za narednu godinu. Tako da u vezi s tim ne brinem. Bilo bi opasno da se donese samo zakon o nadležnostima, a da se istovremeno ne potvrdi i statut. E, u tom slučaju bismo imali problem pošto taj zakon ne reguliše pitanje finansiranja novih ingerencija Pokrajine – ukazao je Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!