Petrović: Ivanu ne viđamo

14 Aug 2009

Kada je prošlog leta formirana vojvođanska vlast, potpredsednicu G17 plus Ivanu Dulić-Marković bilo je teško p…

dragoslav-petrovic.jpgKada je prošlog leta formirana vojvođanska vlast, potpredsednicu G17 plus Ivanu Dulić-Marković bilo je teško privoleti da u njoj lično učestvuje. Tada je to u prvi mah odbila  zbog učešća socijalista u vlasti Vojvodine i tadašnjih istovremenih saveza SPS-a s radikalima u nekim opštinama. Ovog leta iz drugih razloga ne viđa se na sednicama PIV-a, potvrdio je u razgovoru za “Dnevnik” član pokrajinske vlade Dragoslav Petrović (DS), šef poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” u vojvođanskoj skupštini.
Petrović, međutim, kaže da to, kao ni nedavni izlazak G17 plus iz zajedničke poslaničke grupe ZEV-a, nema nikakvog uticaja na rad vojvođanske vlasti i da koalicija funkcioniše skladno, iako u isto vreme kaže i da G17 nikada nije ni bio član koalicije.
– Položaj G17 plus je specifičan. Oni su napustili poslaničku grupu, a pozicija G17 nakon toga nije do kraja definisana. Prema tome, u ovom trenutku oficijalni članovi koalicije i koordinacionog tela su SVM, SPS sa svojim koalicionim partnerima, i “Zajedno za Vojvodinu”.
Da li to znači da G17 više nije član koalicije?
– Nikad nije ni bio član koalicije. Na nivou Pokrajine, koaliciju imaju poslanička grupa “Za evropsku Vojvodinu”, SVM – Mađarska koalicija, SPS s PUPS-om i “Zajedno za Vojvodinu”. Te četiri grupacije čine koaliciju. Činile su i danas je čine.
Kakav je onda status G17 plus u vlasti?
– Oni ne učestvuju u dogovaranjima. Vrlo je specifično. Oni još nisu dobili status u Skupštini Vojvodine. Mi tek očekujemo pregovore i razgovore, i o potpredsedničkim mestima i o članovima odbora. To pitanje je ostalo otvoreno. Oni su na poslednjoj skupštini prosto – njih petoro, ako se ne varam – formirali posebnu poslaničku grupu, ali ta grupa svoju poziciju u koaliciji nije definisala. Mi smo imali predizborni sporazum o zajedničkom učešću na izborima i vrlo definisano čiji su mandati. U tom predizbornom sporazumu nije definisano na koji način će se učestvovati u vlasti Vojvodine.
Kako onda funkcioniše pokrajinska vlast?
– To apsolutno ništa ne remeti. Gospođa Dulić se ne pojavljuje ni na sednicama radnih tela, ni na sednicama Izvršnog veća. To nema nikakvog uticaja na poslove koji u ovom trenutku tu postoje. Ona još uvek koristi svoj godišnji odmor i zato nije ovde. Prema tome, mi funkcionišemo kao koalicija i izdvajanje tih pet poslanika van naše poslaničke grupe nema nikakvog uticaja. Još uvek nas je ostalo 64.
Ivana Dulić-Marković je govorila da su to spekulacije da se povlači?
– Ne bih to da komentarišem ni na koji način. Ja samo kažem – ako pitate kako funkcionišemo – da se ona od trenutka kada je bila ta skupštinska sednica do dana današnjeg nije pojavljivala, ni na sednicama Izvršnog veća, ni na sednicama radnih tela.
U LSV kažu da, ako ni posle godinu dana ne bude statuta, Pokrajina treba da da kontraodgovor. Da li je DS-u poznato kakav bi to kontraodgovor bio?
– Koalicioni razgovori o tome nisu vođeni i ne želim da komentarišem ono što je mišljenje i najava Lige. Prema tome, neka predstavnici Lige nešto detaljnije na to ukažu. Ili, ako daju inicijativu – razgovaraćemo. Za sada nije bilo nikakvih inicijativa da se o tome dogovara.
Imate li komentar na to što bivši predsednik PIV-a Đorđe Đukić kaže da DS ”okleva i luta” oko statuta Vojvodine?
– Mislim da je javnosti poznato na koji način, u kojem roku i ko je svoj deo obaveza i kojom dinamikom izvršavao, i da je svima potpuno jasno da tako dug period, koji je protekao a da nije donet nijedan od ova dva akta, nije posledica bilo kakvog propusta ni neaktivnosti, niti neangažovanosti pokrajinske administracije, uključujući u tom smislu i Demokratsku stranku za Vojvodinu.
Koliko su tačne priče o nekakvoj novoj partiji?
– DS u ovom trenutku funkcioniše efikasno i ima odgovarajući autoritet i jedinstvo da će svoje programske ciljeve i svoju ulogu koje se prihvatio sigurno efiksano obavljati i u narednom periodu. Nema nikakvih indicija o tome da u okviru DS-a postoji bilo kakva pukotina i neslaganja koja bi izazvala takve efekte.
Da li bi izazvala neke druge, blaže, efekte?

Bez nervoze do novembra

Petrović kaže da je pokrajinskoj administraciji bitno da budžet za iduću godinu kreira na novim osnovama i nadležnostima, koje bi bile preuzete tek od 1. januara sledeće godine, kako je to, napominje, i sama administracija tražila.
– S ozbirom na to, sve ono što bi do kraja novembra bilo doneto, u ovom trenutku ne bi imalo nikakve negativne posledice. Naravno, ne kažem da ne bi bilo bolje da je to apsolvirano ranije, u prva tri ili četiri meseca ove godine, pa da smo već tokom ove godine mogli imati neke efekte. Sad, donošenje ova dva akta otvara prostor tek za iduću godinu i nema razloga za nervozu ako se to obavi do kraja novembra – objašnjava Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!