Peščanik najavio krivičnu tužbu

02 Sep 2014

U redakciji poručuju da će Peščanik nastaviti da radi svoj posao

Pravni tim redakcije Peščanika najavio je krivičnu tužbu protiv NN lica zbog napada na taj portal.

Kako se navodi, tužba će biti sačinjena na osnovu podataka koje je administrator portala Peščanik sakupio, odnosno samog koda koji je omogućio narušavanje sadržaja na sajtu i digitalnih tragova koje su napadači ostavili dok su tražili slabo mesto i tokom aktiviranja koda.

“Umesto poplave automatizovanih poseta sajtu koje guše server i čitaocima onemogućavaju pristup, napad na Peščanik koji je započet u utorak, 26. avgusta, oko 10 sati uveče, upravo je računao na čitaoce. Trebalo je svi da vide političku poruku koja je osvanula umesto naslova, tekstova, pa čak i naziva rubrika ‘stop lažima'”, ističu u redakciji Peščanika.

Sažeta u prostu naredbu, dodaje se, to je poruka kojom vladajuća društvena paradigma u Srbiji već više od dvadeset godina odgovara na svako pitanje o ratnim zločinima, razobručenoj pljački, korupciji, burazerskoj ekonomiji, gušenju slobode javne reči.

U Peščaniku su ocenili da je cilj napada trošenje resursa redakcije na tehnološku zaštitu sadržaja i povremeno skeniranje hiljada linija koda u pokušaju da utvrdi poreklo napada, umesto bavljenja tekstovima, audio i video emisijama.

Redakcija Peščanika poručila je da mediji moraju biti zaštićeni od svake vrste napada – ne tehnologijom, već razumevanjem da se u civilizovanom društvu ne dira u slobodu javne reči.

“Redakcija će zajedno sa pravnim timom nastaviti da preduzima sve korake u pravnoj zaštiti Peščanika koji su joj na raspolaganju. Peščanik će nastaviti da radi svoj posao”, ističe se u objavi tog portala.

U slučaju napada, dodaje se, društvene mreže su tu kao rezervni položaj za svakog Peščanikovog autora čije se reči prisilno uklanjaju iz javnog govora.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!