Peščanik: Krivična prijava zbog neovlašćenog upada u sajt

07 apr 2015

Od policije se očekuje ozbiljna istraga

Urednice Peščanika Svetlana Vuković i Svetlana Lukić podnele su Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a i Višeg javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog neovlašćenog upada u sajt i falsifikovanja njegovog sadržaja.

Dana 3. i 6. aprila 2015. godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N.P., a drugi imenima saradnika Peščanika Marka Milanovća i Miljane Radivojević. Te tekstove, navodi se u obaveštenju portala, nije napisao nijedan autor Peščanika, njihovo objavljivanje nisu odobrile urednice, niti su ih na sajt postavili webmaster ili sistem administrator Peščanika.

U Pečaniku su podsetili da je taj portal, od juna 2014. godine kada je objavio seriju tekstova u kojima su analizirane doktorske disertacije visokih državnih funkcionera, pa do najnovijeg menjanja sadržaja sajta, pod stalnim napadima koji su u dva slučaja rezultirali izmenom sadržaja.

Peščanik je Odeljenju za visoko-tehološki kriminal MUP-a do sada dva puta dostavljao sve tražene podatke; prvi put kada je sajt rušen neposredno po objavljivanju tekstova o doktorskim disertacijama (jun 2014), a prilikom drugog odlaska u policiju (septembar 2014) dostavljena je i IP adresa iz Beograda sa koje je izvršen jedan od napada na sajt i izmenjen njegov sadržaj. Međutim, do danas nisu dobijene nikakve informacije o rezultatima istrage.

Urednice Peščanika su navele i da su iz drugih medija saznale da je najviši policijski službenik zadužen za borbu protiv sajber-kriminala „uvidom po internet-forumima i komentarisanjem o bezbednosti tog servera (utvrdio) da se radi o nebezbednom serveru, te je urednicima ’Peščanika’ i administratoru savetovano da prezentaciju prebace na zaštićeniji server“.

„Od policije ne očekujemo savete bazirane na komentarima po internet-forumima, nego ozbiljnu istragu koja se, naravno, može završiti i neuspešno. Najmanje što očekujemo je da o bilo kakvom ishodu budemo obavešteni“, poručuje se u obaveštenju Peščanika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!