Penzioneri: Pomoć nezakonita, a povećanje ponižavajuće

31 Oct 2016

"Umanjili su nam penzije od deset do 22 odsto, a sada govore o rastu od jedan do dva odsto"

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) ocenili su danas da je nezakonita isplata jednokratne pomoći svim penzionerima, da je ponižavajuće povećanje penzija od januara iduće godine za jedan do dva odsto.

Predsednik USPS Mihajlo Radović rekao je da članovi tog udruženja traže da im se pre svega vrati iznos koji im je oduziman od penzija svakog meseca u protekle dve godine.

USPS, kako je istakao Radović, neće odustati od protesta koji je zakazan za utorak, 1. novembar, bez obzira na “obećanja premijera Aleksandara Vučića o jednokratnoj isplati i povišici”.

“Ne da nismo zadovoljni obećanom jednokratnom pomoći svim penzionerima i povećanjem od janura za jedan-dva odsto, nego smatramo da premijer Aleksandar Vučić nema pravo da daje pare iz PIO fonda kao socijalnu pomoć. Takva vrsta podrške najugroženijima se može davati samo iz budžeta. Vlast je od PIO fonda napravila rezervni budžet i daje koliko misli da treba”, rekao je Radović.

On je dodao da je nezapaženo prošlo i ukidanje 13. penzije koju su dobijali penzioneri sa najnižim primanjima, do 20.000 dinara.

“Priključili su PIO fondu penzioni fond zemljoradnika, dele socijalu i tako upropaštavaju fond koji bi možda bez toga i mogao da normalnije funkcioniše. Vlast ima četiri člana u Upravnom odboru, podržavila ga je i može da radi šta hoće”, ocenio je Radović.

Predsednik USVLS Jovan Tamburić smatra da je najava o povećanju penzija od januara svođenje penzija na socijalnu kategoriju.

“Umanjili su nam penzije od deset do 22 odsto, a sada govore o rastu od jedan do dva odsto”, rekao je Tamburić.

On je kazao da svi građani koji primaju penzije koje su niže od minimalne potrošačke korpe od 36.000 dinara zaslužuju da od države dobiju pomoć.

“U Srbiji su sve institucije urušene i o svemu odlučuje jedan čovek, pa tako i o penzijama. Čujemo da nam dobro ide i da u budžetu ima višak od 52 milijarde dinara. Kako nijedna reforma nije urađena, a ni suzbijena siva ekonomija taj novac ušteđen je tako što je nama zakinuto. Ne znam kako ministri ne znaju koliko budžet dotira PIO fond, jedni kažu sa 60, a drugi sa oko 37 odsto”, rekao je Tamburić.

On je kazao da su “Vučićeva obećanja deo predizborne kampanje u kojoj vlast hoće da potkupi deo glasača”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!