Peglanje nadležnosti unutar DS-a

24 sep 2009

Nakon pretresa po ministarstvima i nekoliko čitanja u radnoj grupi Vlade Srbije, odredbe zakona o nadležnostima Vo…

dragoslav-petrovic.jpgNakon pretresa po ministarstvima i nekoliko čitanja u radnoj grupi Vlade Srbije, odredbe zakona o nadležnostima Vojvodine ovih dana su i na novom političkom preslišavanju. S obzirom na to da je iz Vlade Srbije već u nekoliko navrata saopšteno da je radna grupa okončala svoj deo posla i da je preostalo samo da se s Pokrajinskim izvršnim većem “ispeglaju još neki detalji”, a da taj akt još nije stigao u Banovinu, konsultacije koje se o tom aktu ovih dana vode mogle bi se podvesti jedino pod “unutarstranačke”.
Kao i pre nekoliko meseci, ponovo se spekuliše o spornim tačkama statuta koje su, navodno, isplivale i u ovim pregovorima, a reč je o odredbama predloženog teksta kojima se Vojvodini daje pravo da zaključuje međunarodne ugovore, o statusu Novog Sada kao glavnog grada, pokrajinskim odlukama sa značajem zakona…
Međutim, niko od političkih aktera u Pokrajini trenutno ne želi da se izjašnjava o ovim “primedbama”, uz obrazloženje da je reč samo o spekulacijama pošto još nije utvrđen predlog zakona na osnovu kojeg bi se moglo videti koje odredbe statuta bi morale pretrpeti „pravno-tehničke” izmene. Ipak, svi tvrde da neće pristati na suštinske izmene teksta najvišeg pravnog akta APV koji je pokrajinski paralament usvojio u oktobru prošle godine.
Šef poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju” i funkcioner DS-a Dragoslav Petrović juče nije mogao da iznosi detalje aktuelnog usaglašavanja vojvođanskog “omnibusa dva”. On je za “Dnevnik” rekao da može da potvrdi samo da su u toku “intenzivne konsultacije između predstavnika Pokrajine i republičke vlasti”, te da “ti dogovori idu očekivanom dinamikom”. Petrović, međutim, nije želeo da precizira do kada bi taj posao mogao biti okončan, već je ponovio da je za Vojvodinu najvažnije da se zakon o nadležnostima i statut APV usvoje do novmbra, kako bi se na osnovu novih propisa moglo pristupiti i izradi pokrajinskog budžeta za narednu godinu.
– Dogovor je da nema izjava dok se ne utvrdi predlog zakona o nadležnostima, pošto su konsultacije još u toku – kazao je Petrović, ne želeći da komentariše ni spekualcije o tome koje odredbe statuta bi mogle pretrpeti izmene u ovom procesu usaglašavanja.
Petrović je, ipak, napomenuo da pokrajinskom parlamentu neće biti potrebno mnogo vremena da uradi “pravno-tehničku” redakciju teksta statuta, “ukoliko bude potrebe za njegovim usaglašavanjem sa zakonom o nadležnostima”.
– Mi ćemo u roku od sedam dana usaglasiti sve pravne i tehničke nedoumice koje budu postojale između statuta i zakona. I na taj način ćemo obezbediti mogućnost da oba akta paralelno uđu u proceduru u Skupštini Srbije. A da li će u republičkom parlamentu oba akta i biti istovremeno na dnevnom redu, to je drugo pitanje – kazao je Petrović.
Istovremeno, neke od stranaka iz koalicije vladajuće u Pokrajini, a prvenstveno LSV i SVM, ovih dana upozoravaju na to da neće pristati na suštinske izmene predloga statuta, tako da se u pojedinim medijima spekuliše o tome na koji način bi demokrate mogle obezbediti većinu za taj “pravno-tehnički” zahvat. Naime, ta računica nije sporna u pokrajinskom parlamentu, gde DS samostalno ima većinu (mada bi s političkog stanovišta izostanak podrške ostalih koalicionih partnera mogao biti problematičan za vojvođanske demokrate), već u Narodnoj skupštini, gde bi glasovi poslanika LSV-a i SVM-a bili odlučujući. S druge strane, pozicija vojvođanskih stranaka u Skupštini Srbije u tom slučaju ne bi bila nimalo jednostavna pošto bi njihovo eventualno insistiranje na “originalnom” tekstu statuta moglo poslužiti kao “alibi” za novo odlaganje cele priče.
Dragoslav Petrović uveren je, međutim, u to da zbog ovih stavova LSV-a i SVM-a neće biti nikavih problema u daljem procesu usvajanja statuta jer su i vojvođanske demokrate protiv suštinskih promena predloga statuta:
– O nivou izmena statuta koje očekujemo i na koje smo spremni, po mojoj proceni, svi koalicioni partneri u Pokrajini dele jedinstven stav. Nemam utisak da tu postoje razlike i očekujem da će usaglašavanje statuta sa zakonom o nadležnostima, ukoliko do njega dođe, imati podršku svih stranaka vladajuće koalicije. A bili bismo u problemu jedino ako bi se tražile neke suštinske promene statuta, jer bi to bilo neprihvatljivo i za većinskog partnera u vojvođanskoj koalciji. Ali nema indicija o tome da bi se tako nešto moglo očekivati – zaključuje Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!