Pečatom Srbija priznaje Kosovo

05 Sep 2011

Ljubljansko "Delo" ocenjuje da je potpisavši sporazum o carinskom pečatu Srbija sve bliže priznanju Kosova

Sporazum o carinskom pečatu koji su postigli Beograd i Priština približava Srbiju priznanju Kosova, ocenjuje slovenački dnevnik Delo.

“Iako carinski pečat u korist normalnog protoka roba preko granice Srbije i Kosova neće biti obeležen državnim simbolima Kosova kao što su to zastava ili grb, to Srbiju polako primiče priznavanju nezavisnosti Kosova”, zaključuje komentator ljubljanskog dnevnika.

List piše da rezultata u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU ne bi bilo kada Brisel ne bi pritiskao Srbiju, a Vašington Kosovo.

“Dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU ne bi dao konkretnih rezultata kada Brisel ne bi pritiskao Srbiju, a Vašington Kosovo” piše Delo.

Ljubljanski dnevnik dodaje da se “za proboj pobrinula nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je bez diplomatskih rukavica upozorila da napredak Srbije u približavanju EU zavisi od napretka u odnosima Beograda i Prištine”.

Kosovski Albanci s druge strane “sve stavljaju na Amerikance, koje u najmlađoj evropskoj državi jedine uvažavaju”.

Objašnjavajući težinu uticaja Nemačke na Srbiju, list kaže da “Berlin ima u rukama makaze i platno zbog toga što je Nemačka za Srbiju postala najvažniji trgovinski partner u EU”.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!