Pećanin: Dodik više nije bitan, Vučić je najveća pretnja regionalnoj stabilnosti

12 Aug 2017

"Vučić misli da je dovoljno lukav, a Rusija dovoljno snažna, te da se približava čas u kojem će biti moguće anektirati Republiku Srpsku, Crnu Goru i deo Kosova"

Sarajevski politički analitičar Senad Pećanin izjavio je da je najavljena Deklaracija o opstanku nacije – pokušaj “obnavljanja velikodržavnog projekta radi kojeg je Srbija i započela posljednje ratove”.

Pećanin je u razgovoru za Danas poručio da je postalo “izlišno tražiti neki skriveni smisao u postupcima i izjavama predsednika Republike Srpske”.

“Dodik je već odavno buzdovan u rukama Vladimira Putina, kojim se uspešno već godinama i BiH i region drže u stanju permanentnog predvečerja rata; s druge strane, na isti način ga sada koristi i Aleksandar Vučić, i to kao sredstvo za povećanje vlastite političke važnosti u cenkanju sa Zapadom“, rekao je Pećanin.

On međutim smatra da sam Dodik nije više interesantan, i da je sada “temeljni izazov miru i stabilnosti ne samo Bosne i Hercegovine, već i Kosova, Crne Gore i Makedonije” – Aleksandar Vučić.

Vučić misli da je dovoljno lukav, a Rusija dovoljno snažna, te da se približava čas u kojem će biti moguće anektirati Republiku Srpsku, Crnu Goru i deo Kosova”, rekao je Pećanin.

Pećanin smatra da jedino pravo pitanje nije da li je moguće takav projekat realizovati bez rata, već kako će na tu užasnu pretnju odgovoriti region i Angela Merkel.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!