Pčelica: Rijaliti program opasan za decu

08 Sep 2017

"Neophodno da društvo pokaže odgovornost kako bi se najmlađi zaštitili"

Izdavačka kuća Pčelica, jedan od najznačajnijih izdavača knjiga za decu u Srbiji, apelovala je danas na Regulatorno telo za elektronske medije da, ukoliko postoje zakonske mogućnosti ne dozvoli emitovanje rijaliti programa u toku dana, kada ih deca mogu videti jer je on veoma štetan za osetljivi period razvoja dece.

Kolektiv Pčelice, na čelu sa direktorom Goranom Markovićem takođe je apelovao na to telo da ograniči emitovanje eksplicitnih scena, vulgarnosti i konflikata.

Pčelica je u saopštenju navela da kao izdavač koji se kroz objavljivanje knjiga bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece, oseća dužnost da se oglasi i upozori odrasle da su rijaliti programi neprikladni i štetni za decu i da je neophodno da društvo pokaže odgovornost kako bi se najmlađi zaštitili od neželjenog sadržaja.

“Smatramo takve programe veoma štetnim za osetljivi period razvoja dece i apelujemo na medije i novinare da pažnju usmere na svu našu divnu, pametnu i talentovanu decu koja osvajaju brojne nagrade na naučnim i sportskim takmičenjima, da odvoje vreme za emitovanje obrazovnog programa i da na TV programima, u novinskim člancima, na portalima, koji su u današnje vreme lako dostupni deci, više afirmišu prave uzore ‒ naše sjajne pisce, glumce, sportiste i mnoge druge”, navodi Pčelica.

Pčelica je u cilju zaštite dece apelovala i na odrasle, roditelje, bake, deke, da posebnu pažnju obrate na to šta njihova deca i unuci gledaju na televiziji i na internetu i čime se bave u slobodno vreme.

Deci čitajte knjige pred spavanje, vodite ih u biblioteke, na muzičke koncerte, sportska takmičenja, dajte im loptu u ruke, da trče, da se igraju i razvijaju, da stiču nove drugove u realnom, a ne u virtuelnom svetu i da s vremenom formiraju pozitivne životne stavove i postanu sposobni, pametni i čestiti ljudi”, navodi se u saopštenju izdavačke kuće iz Čačka.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!