Pavlov: Promeniti odnos prema privatnom sektoru

25 mar 2015

Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi trajaće danas i sutra na Fakultetu tehničkih nauka

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov ocenio je danas da mora da se menja odnos koji generalno postoji prema privatnom sektoru, od izvršne vlasti, pa do svakog građanina.

Pavlov je na otvaranju Sajma poslovnih mogućnosti i stručnih praksi „KONTEH 15“, naveo da jedini taj sektor Srbiju može da dovede na zelenu granu i naglasio da je kombinacija Univerziteta u Novom Sadu i privatnog sektora, koja je demonstrirana na ovom sajmu, jedina zdrava osovina koja trenutno postoji u ovom društvu.

„Trenutak u kome se nalazi Univerzitet u Novom Sadu, za koji je neko tačno rekao da je zvezda u usponu u ovom delu Balkana, govori da je sa fakultetima u svom sastavu, spreman da odgovori zahtevima vremena. Fakultet tehničkih nauka, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom, Prirodno-matematičkim fakultetom i Tehničkim fakultetom Mihajlo Pupin, ima posebnu važnost. Naime, u momentu kada neka treća tehnološka revolucija opseda svet, i FTN je ‘ušao u taj voz’ i nadam se da će biti zamajac koji će državu povući u tom pravcu“, rekao je pokrajinski sekretar.

On je dodao da je Univerzitet najvitalniji deo društva i da mu ta odlika daje važnost za ulogu koju treba da ima. Prema njegovim rečima, svi odgovori na nedaće, od nezaposlenosti, bele kuge, neshvatanih istorijskih trenutaka – nalaze se u nauci i njenom doprinosu u društvu.

Deveti po redu sajam „KONTEH 15“, koji se održava na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN) okupio je 24 kompanije, koje pružaju mogućnost za zaposlenje ili obavljanje stručne prakse studentima i diplomcima. Prisutnim kompanijama se omogućava da, povezivanjem sa fakultetima, dobiju najkvalitetniji kadar.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da ova manifestacija značajno doprinosi tome da se o zapošljavanju govori na drugi način. Kako je rekao, kroz organizovanje ovakvog sajma, učesnici su postigli ono što je izgledalo nemoguće,  a to je da svaki mlad čovek nakon diplomiranja odmah nalazi i adekvatan posao. Vasin je ocenio da je FTN dugi niz godina rasadnik dobrih ideja i projekata i simbol onog što je dobro u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji.

„Organizujući ovakve manifestacije i vodeći brigu o mladim ljudima, šaljete izuzetno važnu poruku: da su prave vrednosti nešto što jer još uvek dominantno. U situaciji erozije morala, kada lažne diplome i nezaslužene diplome imaju prednost, ovo što vi radite šalje pravu poruku da znanje,  veštine i nauka uvek moraju imati prednost. Takve poruke su nam danas potrebne“, poručio je Vasin.

Dekan FTN Rade Doroslovački podsetio je da se, uz pomoć Evropske unije, u Novom Sadu gradi novi naučno-tehnološki park, koji će otvoriti prostor za mlade istraživače i inžinjere.

Sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi trajaće danas i sutra na Fakultetu tehničkih nauka, a kandidati za posao svoj CV mogu registrovati na sajtu www.konteh.org.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!