- Autonomija - http://www.autonomija.info -

Pavlov: Povećati ulaganje u nauku

Svega 0,34 procenta društvenog bruto proizvoda u Republici Srbiji izdvaja se za nauku, u Vojvodini je to nešto više, oko četiri odsto i po mojim merilima, to su male cifre i boriću se da se povećaju, rekao je danas pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov.

Pavlov je danas, prilikom posete Ekonomskom fakultetu u Subotici, ocenio da je to trenutno, a i ubuduće, jedino ulaganje koje se multiplikuje i ne dovodi se u pitanje da li je dobro ulaganje.

Na subotičkom fakultetu danas su otvoreni novi parking namenjen i studentima i nastavnicima, natkriven prolaz koji spaja dva objekta i rampa za osobe sa invaliditetom. Radovi su finansirani zajedničkim sredstvima Autonomne pokrajine Vojvodine i Ekonomskog fakulteta.

Pokrajinski sekretar je istakao da nije važno da li se „naučni“ dinar ulaže za univerzitetske radnike, programe ili objekte, jer je to dinar koji se uvek vraća društvu.

Danas je na subotičkom Ekonomskom fakultetu potpisan i sporazum između tog fakulteta i nemačke kompanije „Norma grupe“, koja u Subotici ima fabriku za proizvodnju komponenti za autoindustriju, a kojim se predviđa da će predstavnici te kompanije držati praktična predavanja na Ekonomskom fakultetu, a studenti imati stručnu praksu u ovoj firmi.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nenad Vunjak obrazložio je planove Fakulteta u odeljenjima u Novom Sadu, gde se radi na proširenju biblioteke i informatičkog odeljenja, i u Bujanovcu, gde će na jesen biti izgrađena nova zgrada, koju finansira Evropska unija sa 1,2 miliona evra.

Predsednik Saveta Ekonomskog fakulteta Branko Bjelić rekao je da ovaj fakultet vodi politiku izbalansiranog razvoja koji uključuje nastavni kadar, studente i uslove u nastavnim objektima. Predsednik Studentskog parlamenta Luka Bećarević ocenio je da je ovim uređenjem studentski standard podignut na viši nivo. On je ukazao da će obezbeđena rampa olakšati pristup sportsko-rekreacionom centru studentima sa invaliditetom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!