PAVLE RADIĆ: U magli obmana i samoobmana

02 Oct 2016

Vučićevi čauši pokušavaju da cenzurišu i međunarodne organizacije

Valjda je jedino u današnjoj Srbiji – fatalno zagubljenoj u samoobmanama i lažima – moguće da dva smutna lica na ministarskim položajima dele pretenciozne moralne lekcije ne samo domaćoj javnosti, nego i predstavnicima međunarodnih institucija.

Viši savetnik pri OEBS-u u Srbiji Mauricio Salustro je na radionici posvećenoj kontroli rada srpske policije povodom skandaloznog slučaja Savamala – demonstraciji rušenja pravnog poretka i sprdanja sa idejom pravne države – rekao da postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije bilo namerno i planirano, da je rušenje u Savamali planirano na visokom nivou.

Retko kad su javno izrečene tvrdnje iskusnih predstavnika međunarodnih institucija ishitrene i nepromišljene. Sa dobrim razlozima predstavnici OEBS-a – dakako i viši savetnik Mauricio Salustro – uvažavaju Zaštitnika građana i veruju njegovim izveštajima. Zaštitnik građana Saša Janković zaključio je povodom skandala Savamala – bavio se tim slučajem kad već nisu hteli i neće da se bave instrumentalizovani državni organi, policija i tužilaštvo – upravo ono što je na pomenutoj radionici javno ponovio Mauricio Salustro.

Osiona vlast to je – kao i svaku kritiku sa strane na koju ne može bahato odgovoriti kao na kritiku i kritičare iz domaće javnosti – doživela kao šamar. Neko sa strane se drznuo – „savetnici i činovnici“, kako bi Salustra da dezavuišu Vučićevi ministri trbuhozborci – da obznani državnu sramotu i javno ponovi ono što je pre toga rekao Zaštitnik građana – da je car go!

Kad tako šta kaže neko domaći, za vlastodršce i njihove propagandiste ni po jada. Na ekspresnim konferencijama za štampu takav se naruži, okleveta, markira, pa ga se prepusti krvožednim tabloidima i još krvožednijim komentatorima na društvenim mrežama. I stvar sa kritikom i kritičarima je očas posla gotova. Rešena.

Kad to kaže neko sa strane – pa još neko koga uvažavaju Brisel i uticajne evropske prestonice – to je onda za ovdašnje vlastodršce malo nezgodno. Satiranje kritika i kritičara na način koji se praktikuje sa domaćim licima i retkim institucijama tu baš ne funkcioniše, pa se pristupa rezervnom planu. Bes i povređenu sujetu glavnog vlastodršca izražavaju njegovi čauši, ministri trbuhozborci, sve se nadgornjavajući ko će pokazati veću patriotsku drčnost i, dakako, lojalnost gazdi. A gazda jelda u senci mirno ćuti. Nit luk jeo, nit mirisao. Ne huli on na predstavnike međunarodnih institucija, taman posla.

Mauricija Salustra, “činovnika”, napali su smutni a revnosni „zaštitnici“ Srbije Ivica Dačić (Ivica nikad razjašnjeno koferče) i Nebojša Stefanović (Nebojša nikad razjašnjen doktorat Megatrend univerziteta). Ko li u ovom slučaju nedostaje udodanom dvojcu, pa da trojac najrevnosnijih čauša trbuhozboraca bude na okupu?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!