PAVLE RADIĆ: Spokojna propast

06 Sep 2014

Nemate hleba? Pijte šećernu vodicu!

Eto samo nekoliko vesti iz nekoliko poslednjih dana (pogledaj okvir), koje kod razumnih građana izazivaju zebnju zbog onog šta nas čeka. Evidentna je propast onoga od čega se živi, propast privrede i ekonomije. Poražavajuće činjenice, koje se i pored kontrole medija ne mogu kriti, plasiraju se tako da ih građani što lakše progutaju. Kao šećernu vodicu. Bez brige, poručuju krojači naših sudbina, sve je pod kontrolom. Blagoš nama. Još da po reklamnim panoima menjačnica ne vidimo kako dinar slabi iz dana u dan, da po radnjama i pijacama ne vidimo kako rastu cene, za vlastodršce bi bilo još bolje. Građani se ne bi uznemiravali i zebli od budućnosti, pa bi vlast bila spokojnija.

Tabaković: Dinar je stabilan, nepotrebno se izaziva panika
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se nepotrebno izaziva panika jer je dinar stabilan, a da neutemeljene licitacije sa novim kursom dinara samo otežavaju posao NBS, a državu i građane koštaju.
Tanjug, 28. avgust 2014.

Tabaković: Pomeranje kursa ne zabrinjava
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da trenutno slabljenje domaće valute nije zabrinjavajuće i da centralna banka neće menjati mere kojima interveniše na deviznom tržištu.
Beta, 3. septembar 2014.

Javni dug Srbije veći za 900 miliona evra
Javni dug Srbije je početkom septembra bio veći za oko 900 miliona evra nego na kraju jula, objavila je Uprava za javni dug.
Na kraju jula javni dug je bio 20,94 milijarde evra, što je iznosilo 64,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a 3. septembra javni dug je bio 21,84 milijarde evra.
Beta, 4. septembar 2014.

Sertić: Mnoge firme će morati u stečaj
Tanjug, 4. septembar 2014.

Za odbranu nerealnog kursa dinara od početka godine potrošeno je 725 miliona evra deviznih rezervi. Slabljenje dinara je kao slabljenje krvne slike, pouzdan izraz dubokih problema privrede. Koji se uprkos silnim obećanjima ne rešavaju. Smenjuju se ministri, a reforme odlažu u nedogled. I pored toga, guverner NBJ Jorgovanka Tabaković (sama je izrazila želju da bude oslovljavana sa guverner, ne guvernerka – za pretencioznu radikalsku svet to valjda deluje značajnije, autoritativnije), obećava da će inflacija na godišnjem nivou ostati na projektovanom nivou od 4%, plus-minus 1,5%. A samo vrednost dinara prema evru na godišnjem nivou (4.9.2014/4.9.2013) pala je za 3.8 %. Gde je rast ostalih inputa u ceni roba i usluga? Gde je povećanje poreza, komunalnih usluga, školske opreme, ogreva, najavljeno poskupljenje struje… Ili to ne ulazi u rast troškova života? Statistika, srpska statistika, naša dika. Što zamisli, to naslika.

U pripremi šećerne vodice vlastodršcima smerno pomažu državni ekonomisti. Iz Saveza ekonomista Srbije. Jedna te ista lica ogrezla u fraze, koja se godinama, decenijama, vrzmaju u vlasti i oko nje. Organizuju glamurozne stručne skupove, savetovanja, rasprave. O čijem trošku? Seća li se još ko farsi sa Kopaonika, „srspkog Davosa“? Uz tajkune u prvim redovima, tamo se zimi idilično okupljalo izabrano društvo zbrinuto državnim sinekurama. U upravnim i nadzornim odborima javnih i državnih preduzeća, raznoraznim agencijama, državnim fondovima čije poslovanje ostaje mimo oka Državne revizorske komisije. I šta smo dobili od „srpskog Davosa“, od Ivkovih slava o državnom trošku? Vidimo iz vesti iz okvira.

…Peter Handke, Žerar Depadje…

Milošević je svojevremeno našao odanog propagandistu u piscu Peteru Handkeu. Plaćen ili ne, Handke je Miloševiću ostao odan do kraja.

Aktuelna vlast i servilne kulturne institucije pod njezinom kontrolom, propagandistu su našle u glumcu Žeraru Depardjeu. Koji je zbog izbegavanja plaćanja poreza Francuskoj napustio Pariz i dobio počasno rusko državljanstvo. Kod Putina. I sad se nenadano (?) pojavio u Vladi Srbije, da mu valjda Kinoteka uruči nekakvo priznanje. Dakako, primio ga je i predsednik vlade Vučić. Glumac poreski begunac, sa konferencije za štampu u Vladi Srbije hvali vlast Srbije zbog podrške Putinu. Hvali srpsku politiku prema Moskvi. Što će sa ta politika slomiti preko leđa građana Srbije, Putinovog propagandistu ne brine. Kao što ni Handkea onomad nije brinulo preko čijih leđa će se slomiti Miloševićevo ludilo.

Srbija je to. Ekonomija propala, država bi na dve stolice, a propagandisti – domaći i strani, svejedno – aktivni. Pa kako nam bude.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!